İZMİR EDEBİYAT FESTİVALİNE KİMLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl yedincisini düzenlediği Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali başladı.

İzmir Edebiyat Festivaline kimler katıldı?

Açılış töreninde konuşan Başkan Soyer, bu ülkede yeniden kardeşliği, barışı ve demokrasiyi tesis edeceklerini söyleyerek, “Sizin kaleminiz yazdığı için umut yeşerecek. Haksızlık karşısında direndiğiniz için hayat akmaya devam edecek. Tüm baskılara rağmen siz sanata sırt çevirmediğiniz için sonunda iyilik kazanacak. İzmir’in kucağı sanata ve sanatçıya daima açık olacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 7. Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’nin açılışını Agora Arkeolojik Kazı Alanı’nda yaptı. Edebiyat dünyasının önemli isimlerini İzmir’de buluşturan festivalin açılışına festivalin onur konuğu yazar İnci Aral’ın yanı sıra edebiyat dünyasının önemli isimleri katıldı. Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle teması “Edebiyat Cumhuriyettir”  olarak belirlenen festivalin direktörlüğünü Haydar Ergülen yaptı.  

Edebiyat ve Cumhuriyet, çok sesli, çok renkli, çok nefesli bir hayatın anahtarıdır
Festivalin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının tarihin gördüğü en büyük umut ve özgürlük devrimini gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bugün Cumhuriyetten aldığımız ilhamla; herkes için adil ve özgür bir dünyayı, edebiyatın iyileştirici gücüyle yaşatmak için buluştuk. Bu topraklardaki kardeşliği ve umudu çoğaltmak için burada olan herkese hoş geldiniz diyorum. Gazi Mustafa Kemal ‘Cumhuriyet, ahlâkî fazilete dayanan bir idaredir’ diyor. İşte bu yönüyle edebiyat ve Cumhuriyet birbirlerine et ve tırnak gibi bağlıdır. Çünkü edebiyat insana farklılıkların uyum içerisinde bir olmasının gücünü hatırlatır. Tıpkı Cumhuriyet gibi. Sait Faik’in öykülerini okuyan birisinin yüreğinden insan sevgisi eksik olabilir mi? Yaşar Kemal’in İnce Memed’ini okuyan birisi; haksızlık, adaletsizlik karşısında sessiz kalabilir mi? Nazım’ın şiirleriyle büyüyen bir neslin barışa olan sevdası hiç tükenir mi? ‘Edebiyat Cumhuriyettir’ derken işte bu erdemleri kastediyoruz. Bizim için edebiyat ve Cumhuriyet, çok sesli, çok renkli, çok nefesli bir hayatın anahtarıdır” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir