AKDENİZ SİNEĞİ İLE MÜCADELEYE AYDINDA DA DEVAM

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ’NİN YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ, KALİTELİ ÜRÜN İÇİN EGE BÖLGESİNDE AKDENİZ SİNEĞİNE KARŞI MÜCADELE DE TUZAK DAĞITIMINA ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın, Aydın’ın Davutlar Mahallesinde tuzakların dağıtım töreninde konuştu.

Hayrettin Uçak, yaptığı konuşmasında, “Bizler hem üreticilerimizle hem ihracatçılarımızla sıklıkla bir araya geliyoruz. Son yıllarda yaptığımız toplantıların ana gündem konusu kalıntısız üretim üzerine yoğunlaşıyor. Bizim üretim ve ihracatta başarı için 2 temel şartımız var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Bunun için de biyoteknik mücadelenin kritik bir rolü var.” Dedi.

Uçak, “Ege Bölgemizin birçok ilinde topyekün bir mücadele içindeyiz ve aözellikle üreticilerimizin bilinçli bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmesi bizim için çok önemli. Bu seneki tuzakların da üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Dünya’da narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz. Bu sezon bu bölge için narenciye rekolte tespit çalışmamızı yaptırdık ve verimin oldukça iyi olduğunu gördük. Bu verim artışını bu yıl fırsata çevirebileceğimizi umuyorum. Üretim kalitemizin de artmasıyla hem üretimde hem de ihracatta daha üst basamaklara yükselmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

EİB Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Davut Er’de yaptığı konuşmasında, “Aydın’da hem üretici hem de ihracatçı olan bir hemşeriniz olarak hepinizi saygıyla selamlıyorum. Güzel ilimiz Aydın’ın %46’sında tarım yapılmakta, nüfusun %55’i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İncir ve kestanede Türkiye lideri olan ilimizde, zeytin, pamuk, çilek, narenciye, enginar gibi ürünler önemli tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Konserve, salça gibi tarıma dayalı sanayi sektörü de Aydın ilimize önemli bir gelir sağlamaktadır.

Bu veriler çerçevesinde tarımın Aydın için ne kadar önemli olduğunu benim anlatmama gerek yok, değerli üreticilerimiz zaten ürünlerinin kıymetinin farkındalar. Bu ürünlerin kalitesini yükselterek daha da değerli hale getirmek için kalıntısız, sürdürülebilir üretime büyük önem vermemiz gerekiyor.

Ege İhracatçı Birlikleri olarak da bu sezon Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunu azaltmak için Aydın ilimize 5.000 adet meyve sineği tuzağı temin ediyoruz. Umuyorum üreticilerimiz de Tarım il ve ilçedeki mühendislerimizden de destek alarak bu tuzakları etkili bir biçimde kullandıklarında bu sezon sonunda bunun etkilerini net olarak göreceğiz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak biyoteknik mücadelemiz yaklaşık 3 yıldır devam ediyor ve faydalarını görmeye başladık.” Şeklinde konuştu.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Öktem, kaliteli ürün için ilde toplam 5 bin tuzak 10250 adete poşet dağıtıldığını söyledi. Öktem ihtiyaç halide dönüm başına 290 TL devlet desteğinin verildiğini kaydetti.

Tarım ilçe Müdrü Gürsel Doğan da seneye daha çok tuzağın ihtiyaç duyulduğunu açıkladı

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir