Site icon İntroHaber

GİRİŞİMCİ EĞİTİMLERİNİN 3. SERİSİ TAMAMLANDI

GİRİŞİMCİLERE SIRA DIŞI EĞİTİMLER”İN 3. SERİSİ TAMAMLANDI

Kapanış Etkinliğinde “Girişimcilikte Mentorluk ve Melek Yatırımcılık” Konuşuldu

İzmir Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünü üstlendiği TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından girişimcileri daha da güçlendirmek ve girişimci olmak isteyenlere destek olmak amacı ile ilki 2019 yılında gerçekleştirilen “Girişimcilere Sıra Dışı Eğitimler” programının üçüncü serisi 19 Haziran Pazartesi günü Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) iş birliği ile gerçekleştirilen “Girişimcilikte Mentorluk ve Melek Yatırımcılık” etkinliği ile tamamlandı.

“Girişimcilere Sıra Dışı Eğitimler” 2019 yılından bu yana gelişmiş eğitim içeriğiyle, girişimci ruhu taşıyan pek çok kadına, işlerinin kuruluş ve devamında işi sürdürme süreçlerinde yollarını aydınlatmak için ışık oldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2007 yılında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında kurulan ve bugün 81 ilde 7 bine yakın üyesi ile Türkiye’nin en büyük kadın girişimci ağı haline gelen TOBB Kadın Girişimciler Kurulları ile Türkiye’de girişimcilik kültürü konusunda büyük bir farkındalık yaratıldığını söyledi.

Son 16 yılda, Türkiye’de kadın girişimcilerin seslerini daha iyi duyurduğunu, dayanışma ruhunun daha çok yükseldiğini belirten Işınsu Kestelli, “2000’li yıllarda Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı yüzde 4’tü. Startups Watch verilerine göre 2020 yılında bu oran yüzde 14’e yaklaştı. Amacımız bu oranın dünya geneli olan yüzde 34’e; hatta tam bir eşitlik için yüzde 50 seviyesine çıkarmak olmalı. Burada, kadının konumunun güçlendirilmesi için mücadele etmek gerektiğinin altını özellikle çizmek istiyorum. Buna gerçekten ihtiyacımız var. Kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi şart. Ve bu süreç, girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere kurulan ve önemli mesafeler kat eden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’na ve bir girişimci destek sistemi olarak büyük işlere imza atan EGİAD Melekleri’ne ihtiyacı artırıyor” dedi.

Güçlü kadının güçlü toplum demek olduğuna dikkat çeken Işınsu Kestelli, “Güçlü kadın, ekonomik gücü olan kadın demek. Üstelik, ülke geleceği için bu dönüşüme mecburuz. Kadınların 3’te 2’sinin potansiyelinden, bu potansiyelin yaratacağı çarpan etkisinden vazgeçemeyiz. Borsa olarak 2011 yılından beri koordinatörlüğünü üstlendiğimiz TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulumuz da tüm Türkiye’de kadın girişimci sayısını artırmada büyük bir rol üstlendi ve çalışmalarına birçok proje hayata geçirerek hız kesmeden devam ediyor. Eğitimlerimizin yanı sıra, mentorluk çalışmalarımız, dayanışma ve tecrübe paylaşımı için yapılan açık kürsü toplantılarımız ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımız sürüyor. Hedeflerimize ulaşmak için, gidecek daha çok yolumuz olduğuna inanıyor ve aralıksız çalışıyoruz” diye konuştu.

Araştırmalara göre dünyada 472 milyon girişimci olduğunu ve toplamda 305 milyon girişimi idare ettiklerini belirten Kestelli, “Elbette hepsi başarılı olamıyor. Ancak rakamlar gösteriyor ki batan şirket ile doğan şirket sayısı birbirine oldukça yakın. Burada esas önemli olan parlak ve sıra dışı bir fikrin, doğru finansmana erişimi ve doğru destekçilerle yola devam edebilmesi. Bu kapsamda EGİAD ve EGİAD Melekleri’nin İzmir’de girişimciliğe destek olmak için üstlendiği rolün kıymeti çok büyük. Yıllardır hayata geçirdikleri projelerle melek yatırımcı ve mentorlarla girişimcileri buluşturmaya aracı oluyorlar. İyi bir fikri olan; ama bunu hayata geçirme konusunda desteğe ihtiyacı olan girişimciler ile onlara yol gösterebilecek iş dünyasının tecrübeli isimlerini buluşturuyorlar” dedi.

Bir kadın girişimci ve bir STK önderi olarak melek yatırımcılık ve mentor-menti ilişkisini benimsediğini ve sistemin gelişmesi için destek verdiğini belirten Kestelli, “İhtiyacımız olan en önemli adımlardan birisi de gerek ülkemizde, gerekse dünyada girişimcilere destek veren fon ve hibelerin kendilerine iyi anlatılması ve bu kanallara erişimlerine öncülük edilmesi. Ülkelerin ekonomik kalkınması ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olarak girişimcilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Girişimci kadınların oranını artırmadan bu gücü asla ortaya çıkaramayacağımız da bir gerçek. Şahsen kadınların girişimci ruhunu güneş enerjisine benzetiyorum. Her zaman ve hiç kesintiye uğramadan bu enerjiden toplumun faydalanması gerekiyor” diye konuştu.

TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel ise bugüne kadar pandemi dönemi de dahil toplam 22 eğitim gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu sayı, sadece sıra dışı eğitimler programımız kapsamında yaptığımız eğitim sayısı.  Bunun yanı sıra; birçok webinar, eğitim, bilgi toplantısı da gerçekleştirdik. Umarız, bu süreçte bazı deniz yıldızlarının hayatlarına dokunmuş ve onlar için önemli değişimler, dönüşümler, farkındalıklar sağlamışızdır. Belki de sadece yüreklerine dokunup onları cesaretlendirmişizdir.

Krizler, salgınlar gölgesinde yaşadığımız bu süreçte en çok kadınlar işlerini kaybetti, en çok kadın işletmeler zarar gördü.  TÜRKONFED’in ‘Covid-19’un Kadın Girişimciliğine Etkinleri’ başlıklı raporuna göre kadın girişimcilerin yüzde 84,3’ü salgından olumsuz etkilendi. Bu nedenle tüm bu çabalar çok kıymetli” dedi.

TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu olarak program kapsamında mentorlar ve mentiler ile verimli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Öztezel, “Bir mentor havuzu oluşturduk. EGİAD ile yollarımız kesişince melek yatırımcılık ve mentorlüğün birlikte ele alınmasının çok faydalı olacağını anlamış olduk. Bu iki konu, girişimciler için çok kritik. Mentorlar/Melek Yatırımcılar doğru hayalleri yakalayıp onların uçup gitmesini engelleyen, insanlık için faydalı bir fikrin, ürünün yok olup gitmesine engel olan kişiler. Dünyada bu sistem hızla gelişiyor. 2020 yılında ABD’deki melek yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 25,3 milyar dolara, aktif melek yatırımcı sayısı 334 bin 680’e ulaşmış durumda. Ülkemizde de bu sistemin gelişmesi adına EGİAD ile yollarımızın kesişmesi isabet oldu. Mentörlük ve Melek Yatırımcılığın birbirini desteklemesi için ortak çalışmaya devam edeceğiz.”

Etkinliğin panel bölümünde ise EGİAD Melekleri Koordinatörü Melisa İtmeç “Yatırım Dünyası: Melek Yatırım ve Kavramlar” başlıklı ilk bölümde, Türkiye’de son yıllarda artışı ivme kazanan girişimci kapasitesinde melek yatırımın yeri ve önemi hakkında bilgiler paylaştı. Melek yatırımcıların girişimcilerin işini büyütmek, teknolojisini geliştirmek, sermayesini arttırmak gibi artılara sahip olmak için başvurdukları stratejik öneme sahip merciler olduğunu belirtti.

“Yatırımcı Paneli: Yatırımcılık nasıl işler?” başlıklı bölümde ise EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkan Vekili Özüm İlter Demirci, EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Zerrin Ülken, T.C. İş Bankası İzmir Girişimcilik Şubesi Müdürü Özge Gönlügür EGİAD Melekleri Koordinatörü Melisa İtmeç’in moderasyonunda katılımcılarla deneyim ve bilgi paylaşımında bulundu. Oturumda EGİAD’ın 2011 yılında ilk tohumu atarak, 2015 yılında da resmi olarak Melek Yatırımcı Ağı’nı oluşturduğu, melek yatırımcıların sadece girişime yatırım yapmadığı, aynı zamanda girişimciye de yol arkadaşı olarak onu motive ettiğine değinildi. Melek Yatırımcı Ağı’nın içinden doğduğu EGİAD’ın sektörel zenginliğini yansıtacak şekilde yatırım alanları ve sektörler konusunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın yatırım potansiyeli olan tüm alanlarda projeleri kabul ettiği belirtildi.

Etkinliğin deneyim paylaşımı bölümünde Swatchloop Temsilcisi Güneş Sayıt proje dahilinde nasıl yatırım aldığını, girişimcilik serüveninde izlediği adımları katılımcılara aktardı.

“Girişimcilikte Mentorluk ve Melek Yatırımcılık” bölümünde ise TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Öner ve TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Zeynep Şebnem Korkut deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Zeynep Öner, girişimciler için bir mentora sahip olmanın büyük bir fark yaratacağına değinerek, “Bir mentor, taze bir perspektif sunar, varsayımları sorgular ve yenilikçi düşünmeyi teşvik eder. İş stratejisi, pazar dinamikleri ve kişisel gelişim konularında kıymetli tavsiyeler sunar. Dahası bir mentor, girişimcilik yolculuğundaki iniş ve çıkışlarda duygusal destek sağlar, mentilerine özgüven ve direnç aşılar. Melek yatırımcılar ise erken aşama startup’lara maddi ve danışmanlık desteği sağlayan bireylerdir. Genellikle başarılı girişimciler olan melek yatırımcılar, umut vaat eden yenilikçilere kaynaklarını ve uzmanlıklarını paylaşmaktan mutluluk duyarlar. Mentorluk ve melek yatırımcılık izole kavramlar değildir; birbirleriyle bağlantılı ve birbirini tamamlayan güçlerdir. İş birliği, bilgi paylaşımı ve ortak başarı kültürünü geliştirir. Bu ekosistemin etkisi geniş kapsamlıdır; ekonomik büyüme, iş yaratma ve inovasyon üretir” diye konuştu.

Menti-mentor eşleşmesinin sağlıklı çıktılar alma açısından büyük önem taşıdığından ve girişimcilik havuzunu daha da geniş kitlelere yaymayı hedeflediklerinden bahseden Zeynep Şebnem Korkut ise “Melek yatırımcılara projemizi entegre ederek ekosistemi her geçen gün daha da genişleteceğiz” diye konuştu.

Exit mobile version