İzmir Ticaret Borsası( İTB) 2023 yılı Mayıs ayı 9 sayılı Olağan Meclisi, Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin katılımıyla İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetiminde toplandı. İzQ toplantı salonunda konuşan İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, yaptığı konuşmasında, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu da geride bıraktık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan güven tazeleyerek önümüzdeki beş yıl için daha seçildi. Seçim sonucunun tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.
EKONOMİYE ODAKLANALIM
Tucer, “Siyaset uzun zamandır ülke gündeminin merkezindeydi. Artık ekonomiye ve içinde bulunduğumuz sorunların çözümüne odaklanma zamanı. Kısa vadede çözülmesi gereken başta finansmana erişim olmak üzere birçok ekonomik sorunumuz mevcut. Orta ve uzun vadede ise yapısal problemlere odaklanarak Türkiye’nin geleceğini iyileştirmeliyiz. Son iki yılda yaşanılan pandemi, savaş ve deprem bütün dengeleri alt üst etti. Bir yandan Türk lirasının satın alma gücünü aşındıran ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını etkileyen yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ederken, bir yandan da politik ve jeopolitik belirsizliklerin baskısı altında iş yapmaya gayret ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
PİYASALAR TEDİRGİN, HUZURLU BİR ORTAM GEREKLİ
Tucer, “Politik gelişmeler ve jeopolitik gerilimler piyasaları tedirgin ediyor, güven ve istikrarı zedeliyor. Tabi bu sorunlar sadece ülkemizde değil tüm dünyada benzer durumdadır. Ancak, bildiğiniz üzere bu olumsuz durumların ülkemizde hissedilen şiddeti daha yüksek oluyor. En kısa vadede ekonomide ve toplumda huzurlu bir ortamın sağlanmasını temenni ediyorum. Dünya ve ülkemiz siyasi ve ekonomik gündemlerle boğuşurken teknolojide insanoğlunun geleceğini şekillendiren değişimler yaşanıyor.”
TEKNOLOJİ SİTEMLERE HIZLI BİR GEÇİŞ YAŞANIYOR
Tuncer, ” Son 50 yıl içinde mekanik sistemlerden dijital sistemlere hızlı bir geçişimiz oldu. Şu sıralar ise insan zekâsını taklit edebilen ve çevreden topladığı bilgileri işleyerek kendini geliştiren ve yeni bir sistem olan yapay zekâya geçiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Işınsu Başkanımın Posta gazetesinde yayınlanan “Yapay zekâ yeni bir çağ başlatabilir” başlıklı yazısını okumuştum. Yazıda, bu teknolojilerin hayatımıza ne denli hızla girdiğini fark ettim. Henüz bu teknolojilerin başında olmamıza rağmen Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya ve Kadana gibi ülkelerde bulunan büyük teknoloji şirketleri, saygın üniversiteler ve araştırma kurumları yapay zekâ alanında makro yatırımlar yapmaktadır. Bu yatırımlar kısa zamanda yüksek kazançlar sağlayabiliyor. Örneğin çok yeni bir teknoloji olan ChatGPT yayınlandıktan sonra yazılımı geliştiren şirketinin değerinin 29 milyar dolara çıktığı açıklandı” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
TARIM DA YABANCI VE ZARARLARA DİKKAT
Her yenilik beraberinde yeni iş fırsatları doğurur. Yakın gelecekte yapay zekâ ekosisteminde çalışacak mühendislere, denetmenlere, eğitmenlere ve etik uzmanlarına ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Bu teknolojilerin kullanım alanının sınırsız olduğunu söyleyebilirim. Belki de en çok kullanılacağı alanlardan biri tarım sektörü olacaktır. Hastalık ve zararlıların erken teşhisi, yabancı ot kontrolü, hayvanların sağlık durumu, beslenme takibi ve sürü yönetimi gibi süreçleri optimize etmek, üretimde verimlilik artışı ve işgücü maliyetlerini düşürmek için yapay zekâ sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler, geçmiş verileri analiz ederek gelecekteki tarımsal koşulları tahmin etme yeteneğine sahip olabilir. Böylece, müdahale süreçleri hızlanabilir ve tarımda kimyasal kullanımı azaltılabilir.”
TÜRKİYE EN BÜYÜK PAZAR OLACAK
Tuncer, “Yakın geleceğin en büyük pazarlarından biri olacak olan bu teknolojilere ülke olarak ağırlık vermeliyiz. Üniversitelerimizde az evvel bahsettiğim iş alanlarında çalışacak meslek erbapları yetiştirmeli ve Ar-Ge yatırımları yapmalıyız. İnanıyor ve temenni ediyorum ki Borsamız öncülüğünde kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi bünyesinde de yapay zekânın tarımda kullanımına yönelik çalışmalar da yapılacaktır.” Dedi.