Site icon İntroHaber

KAFKAS İLK SÜRGÜN BEGESELİ İZLEYİCİYLE BULUŞTU

KUZEY KAFKASYALILAR-ÇERKESLERİN SÜRGÜN BELGESELİNİN İLKİ İZLEYİCİYLE BULUŞTU

Gerçek seslerinde bulunduğu, Kuzey Kafkasyalılar- Çerkes Sürgünü belgeseli ilk kez 21 Mayıs’taki sürgünün yıl dönümünde İstanbul’da seyircisiyle buluştu

İlk kez hayata geçirilen Belleğin Sesi’nin konusu : “Atalarının Unuttuklarını Torunları Hatırla(t)mak için Uğraşır”

Kuzey Kafkasyalılar-Çerkesler’in, anavatanları olan Kuzey Kafkasya’dan başka topraklara sürgün edilmesinin yıldönümünü konu alan “Belleğin Sesi” belgeseli, izleyicilerle buluşuyor. Belgeselin galası, 20 Mayıs Cumartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa Kampüsü Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gerçek seslerinden bulunduğu Belleğin Sesi: “Atalarının Unuttuklarını Torunları Hatırla(t)mak için Uğraşır ” Belgeselin lansmanında duygusal anlarda yaşandı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun ev sahipliğindeki tarihi lansmanı bini aşkın davetliler hazır bulundu.

Rus-Kafkas savaşı bitimini içeren 21 Mayıs 1864 tarihi sembolik bir tarihtir ve sürgün anısına her yıl hem Türkiye’de, hem de Kafkasya’da çeşitli anma etkinlikleri düzenlenir. Bu çeşitli anma etkinlikleri, Çerkes efsaneleri ve gelenek – görenekleri ile pekiştirilmekte ve Çerkes toplumunun kolektif hafızasını oluşturur.

Belleğin Sesi belgeselinde Annales ekolü mensuplarından Fransız tarihçi Pierre Nora’ya ait hafıza mekânı kavramı, 21 Mayıs Çerkes sürgünü ve soykırımı temelinde Çerkes Hafıza Mekanları çerçevesinden ele alınıyor.

Belgeselde Rus-Kafkas Savaşları, Çerkeslerin sürgün ve soykırımı, Osmanlı’ya gelmelerinden sonra karşılaştıkları güçlükler, Çerkeslerin ana vatanlarından uzakta sürdürdükleri kimlik inşası ve ayakta kalma çabası içerisinde tutundukları önemli hafıza mekanlarına odaklanılıyor.

Sözlü tarih metodu ile tarih danışmanlarının söylemlerini ve arşiv kayıtlarını temel alarak hazırlanan belgeselin yönetmen koltuğunda oturan Aybüke Pehlivan, aynı zamanda yapımın senaristi konumunda. Çetin Kılınç’ın Görüntü Yönetmenliği’ni üstlendiği belgeselin yapımcılığını Fatih Ekim yapıyor

Belleğin Sesi Belgeselinden

BELLEĞİN Sesi’nin konusu

Belleğin Sesi belgeselinde

Belleğin Sesi’nin konusu

KEFGEN’DE ANMA PROĞRAMI

Soykırım ve Sürgünün sembol tarihi olan 21 Mayıs 1864 tarihinde yaşanan acıları yansıtmak amacıyla Kocaeli Belediyesi tarafından yürütülen “Kafkas Sürgünü Anıtı” açıldı.

Federasyonumuz adına Genel Sekreterimiz Av.Selçuk Ulutaş, Teşkilatlanma ve Eğitim Sekreterimiz Doğan Yağan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Cankat Acı, Canberk Yaman, Nezihe Kayaoğlu, Özen Atçı, Pelin Fidan ve Yasin Durmaz’ın; üye derneklerimizden İstanbul Kafkas Kültür Derneği, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği, Gönen Çerkes Kültür Derneği, İzmir Çerkes Kültür Derneği ve Bozöyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneğimizin katıldığı anıt açılışında, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve federasyon yöneticileri tarafından sürgün ve soykırımda ölenlerin anısına denize çelenk bırakıldı.

KEFGEN’DE SAHİL SİT ALANI MI?

KAFFED olarak Kuzey Kafkasya halklarının hafıza merkezi olan Kefken-Babalı sahilinin düzenlenmesi ve anıt çalışmalarında sürecin içerisinde olduğumuz 2009 yılından bu yana gerek alanın “sit alanı olarak” tescili ve hukuki tüm süreçleri takip ediliyor.

Exit mobile version