TÜRBÜLANS NEDİR? TÜRBÜLANS KORKUSU NEDİR? TÜRBÜLANS NASIL ÖNLENİR?
Türbülans önleyecek İcadı havacılıkta dengeleri değiştirebilir
Türk Akademisyenin icadıyla uçakta türbülans korkusunun tarihe karışması beklendiği iddia ediliyor.. Türk yapımı mikro çip türbülansı önleyerek uçak ömrünü uzatacak. Çiğdem İlgün’ün hedefi çipi Türkiye’de üretmek.
Uçak yolculuğunun korkulu rüyası türbülans, Türk girişimcinin icadıyla tarihe karışıyor. Öğretim Görevlisi Çiğdem İlgün 5 yıl boyunca üzerinde çalıştığı CAFA CHIP adlı yazılım sayesinde uçak türbülansa girmeden önce pilota uyarı verip uçağı en güvenli yeni rotaya yönlendiriyor. Uçağa takılan mikro çip sayesinde hem yolcular daha güvenle seyahat ediyor hem de uçağın yıpranması azaldığı için kullanım ömrü iki kat daha uzun oluyor.
İcadına havayolu şirketlerinin büyük ilgi gösterdiğini ifade eden İlgün, “Air Canada havayolları başta olmak üzere pek çok firma şu anda bu sistemi test etmeye ve kullanmaya başladı. Bu icat sayesinde uçak yolculuğunda maliyetler azaltılarak yolcuların korkuları bitecek. Hedefim bu teknolojiyi Türkiye’de üretmek.” diye konuştu.
2019’DA ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Fizik bölümü mezunu olduğunu ve Bahçeşehir Üniversitesinde Aerodinamik, Akışkanlar Fiziği gibi alanlarda dersler verdiğini belirten Çiğdem İlgün, 2019 yılında türbülansı önleyecek bir yazılım üzerinde çalışmaya başladığını ifade etti. Dünyada bu alanda başarılı ilk yazılımı kendisinin yaptığını ve patentini alarak dünya genelinde tescillediği bilgisini veren İlgün, şöyle devam etti: “Projemi Türkiye’de pek çok holdinge anlatarak destek istedim. Fakat maalesef yeterli destek bulamadım. Kanada’da Waterloo Üniversitesi ve bir grup yatırımcı projemle ilgilendi ve tüm finansal desteği sağladı. Türkiye’ye gerekli tüm ekipmanları göndererek bana destek oldu. Uluslararası Havacılık standartlarına uygun tüm testlerden başarıyla geçtik ve ilk parti üretimi yaptık. Çiplerin Türkiye’de üretilmesi ve kendi ülkemin bu tip yazılımlar alanda dünyaya öncülük etmesi için çalışma başlattım. İlk olarak bir uçuş okulu kurarak, ileri teknolojiyle eğitim alan pilotlar yetiştirmek istiyorum. Öğrencilerime tecrübelerimi aktarmak, yurt dışına gitmek yerine kendi ülkemde bu teknolojiyi geliştirmek istiyorum.”(alıntıdır)