Site icon İntroHaber

GÖRÜR ; İZTO, EBSO İTB VE EİB’NİN DEPREM GÜNDEMLİ ORTAK MECLİS TOPLANTISINDA İZMİR’İ ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ

İZMİR’DE KURLU BULUNAN İŞ DÜNYASININ ENLERİ İZTO, EBSO  İTB VE EİB OLMAK ÜZERE 4 KURUM, KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ NEDENİYLE ORTAK GÜNDEMLE OCAK OLAĞAN MECLİS TOPLANTILARINI GERÇEKLEŞTRİLDİ. MECLİSE MİSAFİR KONUŞMACI OLARAK PROF. DR. NACİ GÖRÜR KATILDI.

Deprem uzmanı, İstanbul Afet İl  Koordinasyon Kurucularından da olan Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’de kurulu bulunan İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri(EİB) yönetim kurulu ile meclis üyelerine deprem ve riskleri anlattı.

Toplantıya, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Ender Yorgancılar ile İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis başkanları, oda ve borsa ve birliklerin meclis üyeleri ve davetli misafir bürokratlar da  katıldı.

Kahramanmaraş deprem bölgesine 43 Milyon Türk Lirası yardım toplandığını belirten İZTO Başkanı Özgener, Afet ve Deprem Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi. EBSO  Başkanı Yorgancılar ise depremler konusunda kalıcı tedbirler alınmasını, 1999 depreminden ders alınmadığını kaydetti. İTB Başkanı Kestelli de Afet Müdahale Planı kapsamında yapılmasını anlattı

Kahramanmaraş deprem bölgesine hep birlikte 43 Milyon Türk Lirası yardım toplandığını belirten İZTO Başkanı Özgener, Afet ve Deprem Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi. Afet bilincinin ve eğitimin önemin altını çizen Özgener, daha öncede tedbirler bu konuların da önerileri bulunduğunu Afet Yönetmeliklerine uygun binalar yapılmasını anlatarak, bölgeye gerekli yardımların devam edeceğinin altını da cizdi.

EBSO Başkanı Yorgancılar ise İZTO’da afet kriz merkezi oluşturulduğunu vurguladı. Yorgancılar, deprem bölgesinde yaşadıkları üzüntüyü anlatmakta kelimeler bulamadığını, kendi Fabrikasının ve İZTO kurtarma ekiplerinin 15 saat sonra olay yerinde arama kurtarmalara katıldıklarının altını çizerken, birlikte depremler konusunda kalıcı tedbirler alınmasını, 1999 depreminden ders alınmadığını kaydetti. Yardımların  ve İzmir’e gelen depremzedelere bundan sonrada yardımların devam edeceğini kaydetti.

İTB Başkanı Kestelli de Afetlere Müdahale Planı kapsamında yapılmasını anlattarak Afet Bakanlığı kurulmasının da vurguladı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerin ardından deprem bölgesindeki vatandaşlara destek olmak amacıyla bir araya gelen İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve  İzmir Ticaret Borsası bu kez İzmir için yol haritası belirlemek üzere birlikte hareket edecek.

Her ayın son haftası ayrı ayrı tarihlerde meclis toplantılarını gerçekleştiren İZTO, EBSO ve İTB İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda ortak bir meclis toplantısı düzenledi.

Türkiye’yi yerle bir eden deprem felaketinin ardından bölgeye yardım ulaştırmak için tek yürek olan İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası, 22 Şubat Çarşamba günü, Prof. Dr. Naci Görür’ün konuk olduğu ortak meclis toplantısı yaparak İzmir’in deprem riskini, mevcut durumunu ve yapılması gereken hazırlıkları masaya yatırdı. Prof.Dr. Naci Görür, tek gündemi “deprem” olan aylık olağan meclis toplantısındaki 3 kurumdan 400 meclis üyesi, yüksek istişare kurulu ve disiplin kurulu üyeleri ile Ege İhracatçı Birlikleri Birlik Başkanları, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ve yüksek yargı başkanlarını katıldığı toplantıda deprem risklerini anlattı.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR : BAYRAKLI İÇİN GEÇ KALINDI FAYLAR ÜZERİNDEN GEÇEN BİNALARA İZİN VERİLDİ. İZMİR’DE DE TSUNAMİ OLABİLİR

Kahramanmaraş merkezli Pazarcık’ta saat 04,17’te 7,7 şiddetinde ve Saat 13,24’te Elbistan Erin bölgesinde 7,6 şiddetinde meydana gelen ve Yüzyılın Afetini olan deprem de 15milyon 500 bin kişinini etkilendiğini anlatan 60 bin vatandaşın hayatını kaybettiğini, 100 bini geçmesinden korktuğunun altını çizdi.

İZMİR’DE MİKROCİP UYGULAMASINI ÖRNEK GÖSTERDİ

İzmir’de mikro cip uygulamasının altını çizerek İzmir Büyükşehir Belediyesine övgüler yağdıran Prof. Dr. Naci Görür, katılımcılara İzmir faylarının mevcut durumunu, kentin depreme hazırlık konusunda ne durumda olduğunu ve 6.0 büyüklüğünün üzerinde bir depremden en az hasarla kurtulabilmek için neler yapılması gerektiğini Oda- Borsa üyeleriyle değerlendirdi. Görür, Bayraklı bölgesinde iş işten geçtiğini ancak gerekli tedbirlerin alınmasını da altını çizerken 1999 dan sonra yer  etüt ve bina yönetmeliklere uygun yapılardan korkulmamasını da kaydetti.

PROF DR. NACİ GÖRÜR : İZMİRLİ SİYASİLERE ÖLMEK İSTEMİYORUZ PANKARTIYLA OY VERSİN

Siyasilere oy verirken binaların altında ölmek istemiyoruz Şeklinde pankart açılarak uyarılara oy verilmesini isteyen Prof. Dr. Görür, TBMM’de başka başka şeyler için kavga edildiğini ancak deprem konusunun gündeme getirilip kavga edilmediğini vurguladı. Sadece mütehitleri degil bütün sorumluların yargılanması gerektiğini savunan Görür, yatay ceza dikey binaların yönetmeliklere uygun olursa  yapılabileceğinin de altını çizdi.

Küçük depremlerin enerji boşlatmadığını,  4ila5 veya 6ila7 şiddetindeki depremleri binlerce katlanarak etkisinin fazlalaştığının anlatan Prof.Dr.Naci Görür, önerileri doğrultusunda yol haritası belirleyecek olan Oda başkanları, kentin depreme hazır olması için gerekli tüm kurum ve kuruluşlarla iletişim halinde olmalarını istedi. Ortak meclis toplantısının ardından 3 kurum İzmir’in deprem riskleri konusunda Prof. Dr. Görür’ün tavsiyelerini ve bilimsel yaklaşımını dikkate alarak uzun vadeli bir planlama hedefinde çalışmalarını sürdüreceklerini de kaydedildi

Exit mobile version