BASİFED Yeşil Dönüşüm Komisyonu fark yaratıyor Yeşil Sözlük hazırlayacak, iş insanlarına yol haritası çizecek
BASİFED bünyesinde EGE DERİ DER hamiliğinde görev yapan Yeşil Dönüşüm Komisyonu, geniş yapısı, alt komiteleri ve bilim kurulu ile BASİFED’in en aktif komisyonlarından birisi olarak iş dünyasının yeşil dönüşümde yolunu aydınlatmaya devam ediyor.
Farklı ve kapsamlı örgütlenme yapısı ile birçok komisyondan ayrışan Yeşil Dönüşüm Komisyonu’nun faaliyetleri ve hedeflerini anlatan BASİFED Yeşil Komisyon Başkanı Kenan Mazıcı, “Hem iş dünyasına rehber olmak hem farkındalık yaratmak hem de yeşil dönüşüm konusunda terminolojik birlik sağlamak adına bir yeşil sözlük hazırlamak istiyoruz” dedi.
Dünya’da yeşil gündemin Arjantin’de 1992’de yapılan ve ülkelerin katılımıyla iklim krizinin ilk kez konuşulmasıyla başlayan bir süreç olduğunu söyleyen BASİFED Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Kenan Mazıcı, “Bugün geldiğimiz noktayı ise şu hikaye ile anlatmak isterim, Bir göl var, bu gölün üzerinde her gün nilüfer yaprakları bir önceki günün iki katı kadar çoğalıyorlar. 30. günde nilüferler gölü tamamen kaplamışsa, gölün yarısı ne zaman kaplanmıştı sorusuna genelde 15. Gün denir. Oysa doğru yanıt 29. Gündür. Gölü tamamen kaplamadan önceki gün yarısı henüz boş! 1 gün sonra ise kaplanmadık yer kalmayacak! Şuanda iklim krizi konusunda biz belki de 29. gündeyiz, farkında değiliz” diyerek vurucu bir hikaye ile bulunduğumuz noktaya işaret etti.
Çığır açan örgütlenme modeli
29. günde “Hala gölün yarısı boş” dediğimiz sürece işimizin zor olduğunu vurgulayan Mazıcı, “Tüm bu süreç sonucunda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı yayınlandı. Ülkemizde bu konuda hemen uyum sağladı diyebilirim. İlk kez devlet, belediyeler, STK’lar yeşil mutabakat konusunda ülkemizde hızlı bir farkındalık yarattı” dedi.
Bu noktada STK’ların da yeşil mutabakata hızlıca konsantre olduğunu hatırlatan Mazıcı,“Dernekler çevre komisyonları oluştururken BASİFED daha ileri bir adım atarak yeşil dönüşümü öncelleyen yeşil dönüşüm komisyonunu kurdu. Bu çok ilerici bir adımdır, çevre komisyonu denmedi, yeşil dönüşüm komisyonu dendi. Kurduğumuz alt komiteler ve bilim kurulu ile farklı ve çığır açan bir örgütlenme modeline gittik” diye konuştu.
“Yeşil Sözlük hazırlayacağız”
Yeşil Çevre, Yeşil Enerji, Yeşil Finans ve Akademik Bilim Komitelerini oluşturduklarını vurgulayan Mazıcı, “Enerji ile ilgili bir çok aktivite yaptık, Çevre İl Müdürlüğü’nü ziyaret ettik. Geçtiğimiz günlerde Fuar İzmir’de yapılan İnovasyon ve Teknoloji Fuarı’nda paneller, oturumlar düzenledik. En önem verdiğimiz faaliyetlerimizden biri ise terminolojik birlik çalışması da başlattık. Yönetmelikler Avrupa’dan çeviri ile geldiğinde bazı kavramlar tam yerine oturmadığı zaman danışman şirketler firmalarla anlaşmakta güçlük çekiyorlar. Terminolojik birliği sağlamak adına çalışma başlattık, ileride bu konuda küçük bir “Yeşil Sözlük” hazırlayacağız” dedi.
“İş insanlarına yol haritası çıkarmak istiyoruz”
Bu çalışmaların her birinin amacının bu konuda bir farkındalık yaratmak ve iş insanlarına bu konuda nerede olduklarını, nereden başlamaları gerektiğini ve bu konuda bir danışmanlık alırken danışman firmaya ne sormaları gerektiğini öğretmek istediklerini ifade eden Mazıcı, şöyle konuştu: “Bu etkinliklerle bilgilenen iş insanlarının kendi yol haritalarını çıkarmalarına destek olmak istiyoruz. Bu yol haritasına göre danışmanlık hizmetleri almalarını sağlıyoruz. Asıl misyonumuz budur. Bir diğer misyonumuz da her dernek, her STK kendi bünyesinde çeşitli çalışmalar yapıyor. Her birimiz toprağın 1 metre altında altın olduğunu biliyoruz, ama her birimiz ayrı ayrı yarım metre kazabiliyoruz. Gücümüzü birleştirsek altına ulaşacağız ama yapmıyoruz. BASİFED gibi üst yapı kurumu olarak tüm derneklerimizin çalışmaların koordinasyonunu da sağlamamız gerekiyor. Aynı konuyu farklı dernekler işleyip duruyorlar. Farkındalık için bu gereklidir ama bunun artık derinliğini sağlamamız gerekiyor. Bunun için bir merkezi koordinasyonu sağlamak lazım, yeşil dönüşüm komisyonu olarak bunu da sağlamak istiyoruz. Bu koordinasyon için komite başkanları ile bir toplantı yaparak bu adımı da atmak istiyoruz. Faaliyet programlarını isteyeceğiz derneklerden ve bu noktada ortak çalışmalara imkan yaratacak tavsiyelerde bulunacağız. İZSİAD’ın düzenlediği bir etkinliğe ESİAD’da katılsın, ESİAD’ın bir etkinliğine İZİKAD da katkı koysun istiyoruz. Umarım başarırız”