Site icon İntroHaber

EVCİL HAYVANLARA MİKROÇİP TAKMA UYGULAMASINDA YÜKÜ KEMALPAŞA İLÇESİ ÇEKİYOR

HAYVANLAR KİMİN ÜSTÜNE KAYITLIYSA SAKINCALI IRKLARDA 13 BİN LİRA PARA CEZASI VAR. MİKROCİP TAKILI EVCİL HAYVANLARINI TERK EDENLERE İSE, 3 BİNE LİRAYA YAKIN PARA CEZASI UYGULANACAK, SONUNDA DA HAPİS BİLE OLABİLECEK

Evcil hayvanlara kimin üstüne kayıtlıysa, mikroçipi kim taktırdıysa, ve sonra da hayvanını terk ederse veya edilirse, sakıncslı ırklarda sahibine 13 bin 720 Türk Lira, evcil hayvanların sahiplerine ise 2 bin 724 TL para cezası uygulanması geliyor. 31 Aralık 2022 sonuna kadar evcil hayvanlara mikroçip uygulaması taktırmayanlara ise 3 bin 642 TL ceza verilecek.

İzmir’de mikroçip takılma uygulamasının yükünü Kemalpaşa ilçesi Tarım, Orman ve Hayvancılık Müdürlüğü çekiyor. Bu konuda İzmir’deki çoğu ilçe randevulu sisteme geçerek çalışırken, İzmir metropol ilçelerinden ilçelerinin yükünü çeken ve randevusuz çalışarak her hafta yüzlerce mikroçip uygulaması yapan Kemalpaşa ilçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü çekiyor. Diğer ilçelerde de çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor..

Türkiye’de 5199 Sayılı kapsamında tanımlanan evcil hayvanlara mikrocip takılıyor, taktırmsyanlrada para cezası geliyor. Bu mikroçip takılma uygulaması Tarım ve Orman Bakanlığı ilçe Müdürlüklerince veya özel veteriner hekimler tarafından takılıyor. Bakanlğın İlçe Müdürlüklerinde 77,5 Tl’ye takılırken özel veterinerler de bu fiyatlar 400 TL’yi geçiyor.

Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET)  bu güne kadar Türikye’de 4 milyon kedi, 2 milyonu aşkında köpek kayıt altına alındığı öğrenildi. Geçen sene sonuna kadar ise binlerce yasaklı ırklar kayıt altına alınmışt.

Bu yıl sonuna kadar ise evcil kedi, köpek, gelincik gibi evcil hayvanlara mikroçip takılacak ve kayıt altına alınacak. Mikroçip uygulaması yaptırmayanlara da, evcil hayvanını sokağa terk edenlere de para cezaları geliyor.

Süre 31 Aralık 2022’de doluyor ve evcil hayvanlarını sokağa bırakanlar 72 saat içinde almazlarsa  cezayı ödeyecekler.  Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET)’e kayıtlı verilere göre, bu güne kadar Türikye’de 4 milyon kedi, 2 milyonu aşkında köpek kayıt altına alındığı öğrenildi.

Mikroçip uygulaması ile kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerinin takip edilmesi, sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında hayvanların hem bulunabilmesi hem de sokağa bırakan veya kaçıranların tespit edilip, ceza uygulanabilmesi amaçlanıyor.

KEMALPAŞA İLÇESİ METROPOLÜN YÜKÜNÜ ÇEKİYOR

Tarım, Orman ve Havacılık Bakanlığı İzmir Kemalpaşa İlçe Müdürlüğünde, mikroçip uygulaması yapan İlçeler arasında. İzmir’in metropol ilçelerinden bazıları yığılmaları önleme adına ilçe müdürlükleri randevulu çalışılırken, Kemalpaşa‘da randevusuz ve gelen hiçkimse geri çevrilmiyor.

Veteriner hekimlerin ve personelin özveriyle çalıştıklarını vurgulayan Tarım, Orman  ve Hayvancılık Kemalpaşa ilçesi ise, İzmir’de randevusuz çalışan ilçelerden. İlçe de her hafta 100’den fazla mikroçip takılıyor. Bu güne kadar 2 bini geçti.. Merkeze yakın, çoğu yer yığılmaları önleme adına randevulu çalıştığı için Kemalpaşaya geliyorlar çünkü ilçe randevulu çalışmıyor. Kim gelirsen geri çevirmeden mikroçip uygulamasını yapılıyor.

“Bizde hizmet önceliklidir. Uygulamalar için ayırdığımız 4 odadan 3’nü evcil hayvanlara mikrocip  takmaya ayırdık” Şeklinde bilgi edinidi. Mikroçip uygulaması taktırmaya gelen vatandaşlar ise, “Çoğu zaman öğle paydosuna dahi çıkmıyorlar. Kendilerine teşekkür ederiz ” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

SOKAK HAYVANLARINI SAHİPLENMEDEN GETİRMEYİN

Bu günlerde birçok şahsın sokak hayvanlarını da alıp getirip mikroçip taktırdığı sorusuna da dikkati çeken İzmir İl Tarım Orman ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de “Bunda bizce bir sıkıntı yok ama ilerinde bu kişiler sokağa bırakılan bu hayvanlar için büyük cezalar ödeyebilir. Bu gibi durumlarda 72 saat içinde evlerine almazlarsa  cezasını, mikroçip taktıran kişi ödemek zorunda kalacak. Dikkatlerini çekmek istiyorum.” Şeklinde uyarılarda da bulundular.

TÜRKİYE’DE 4 MİLYON KEDİ, 2 MİLYON KÖPEK VAR

Öte yandan Ev Hayvanı Kayıt Sistemi(PETVET)’ deki kayıtlara göre, 1 Ocak 2021 tarihinden bugüne kadar ülke genelinde 323 bin 647 kedi, 305 bin 505 köpek ve 13 gelincik olmak üzere toplamda 629 bin 165 ev hayvanı mikroçip ile kimliklendirildiği, kayıt altına alındığı öğrenildi.

Bu kapsamda hayvanını sokağa terk edenler, sahibinin bilgilerinin de yer aldığı çip sayesinde bulunabilecek. Bu kişilere 2 bin 724 TL ceza uygulanacak. Yasaklı ırkları terk edenlere ise 13 bin 620 TL ceza kesilecek.

ÇİP TAKTIRMAYANLARA PARA CEZASI

31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacak. Ay sonuna kadar çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecek.

Sisteme göre; cezaların başlamasına 3 hafta kaldı; bu sürede ise  687 bin evcil hayvan çiplendiği açıklandı.

Evcil hayvanlara çip uygulamasıyla ilgili sürenin sona ermesine 3 hafta kaldı. Ülke genelinde ise toplam 687 bin 851 evcil hayvan, mikroçip takılıp pasaport düzenlenerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) tanımlandı

Evcil hayvanlara çip uygulamasıyla ilgili sürenin sona ermesine 3 hafta kala hayvan sahipleri, 5199 sayılı yasa kapsamında tanımlanan evcil hayvanlarına mikroçip taktırıp kayıt altına aldırmak için veteriner klinikleri ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruda bulunuyor.

Ülke genelinde toplam 687 bin 851 evcil hayvan, mikroçip takılıp pasaport düzenlenerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) tanımlandı. Hayvanlarını 31 Aralık’a kadar kayıt altına aldırmayanlar, 1 Ocak 2023’ten itibaren ceza ödeyecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasıyla PETVET´e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.

Exit mobile version