İzmir Ticaret Borsası (İTB’)den ‘Meme Kanserine farkındalık” ayı etkinliği düzenlendi. Uzman Dr. Gökben Yaslı, “Erkeklerde de meme kanseri görülüyor…” Dedi.
İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) Ekim ayı ‘Meme Kanseri Farkındalık’ kapsamında düzenlediği etkinlikte konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, bunu yaşayanların anlatımlarının altını çizerek konunun önem ve hassasiyetine dikkat çekmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.
İTB, Meme Kanseri Farkındalık Ayı çalışmalarımız kapsamında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün destekleriyle meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri konularında farkındalık yaratmak amacıyla bir bilinçlendirme etkinliği düzenledi.
İzmir Ticaret Borsası, organizasyonunda ve İzq Girişimcilik Merkezi’nde fiziksel olarak gerçekleştirildi. İTB Meme Kanseri Farkındalık Ayı Bilinçlendirme Etkinliği Programında Açılışı İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaparken ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden Uzm. Dr. Gökben Yaslı, Dünyada ve Türkiye de Meme Kanseri sıklığı, tarama ve korunma yönelerimi anlattı. Ardından Uzm. Dr. Feray Saraçoğlu’ da Meme Kanseri Erken Tanısında Görüntüleme Yöntemlerini, Çağlar Tunç Meme Kanserini nasıl yendim? Gerçek Yaşam Öyküsü / Deneyim Paylaştı. Zeynep Akçasız, Meme Kanserinin Teşhisinde İnovatif Gelişme örnekleri ve deneyimlerini anlattılar.
Her yıl Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında çalışmalar gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası (İTB), bu yıl da konunun uzmanı sağlık çalışanlarının katılımıyla meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, korunma ve tedavi yöntemleri konularında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlik programının açılışında konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli;
Tüm kanser tipleri arasında kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan meme kanserinden risk faktörlerinden kaçınarak korunulabileceğini, son iki yılda salgın nedeniyle düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmesinin özellikle ileri evre kanser vakalarında artışa neden olduğunu aktardı.
Dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konulduğu bilgisini paylaşan Kestelli, “11 dakikada bir kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık her yıl yüzde 1-2 aralığında seyreden oranda artış gösteriyor ve yine her yıl 1 milyon yeni meme kanseri tanısı konuyor. Özellikle Türkiye’de son 20 yılda vaka sayısının 2 katına, hastalığa yakalanma oranının da 100 binde 25’lerden 50’lere çıktığı belirtiliyor. Erken teşhis ve uygun tedaviyle bu hastalıktan kurtulmak ne kadar mümkünse, ileri evrelerde kanserin tedavisi bir o kadar zorlaşıyor.” diye konuştu.
Aile hikayesinde meme kanseri olanların daha büyük risk grubunda olduğu için daha erken kontrole başlanması gerektiğini hatırlatan Kestelli, “20 yaşından itibaren kendi kendimizi muayene etmek, 40 yaşından sonra iki yılda bir mamografi yaptırmak çok hayati. Meme taraması bir saatimizi, kanser ise tüm yaşamımızı alıyor.” dedi.
Kestelli, TOBB’un da destekleriyle aldıkları bir seyyar tarama tırını 2012 yılının Ağustos ayında Sağlık Bakanlığı’nın hizmetine verdiklerini, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve İZTB olarak ikinci mamografi tırını da İl Sağlık Müdürlüğünün hizmetine verdiklerini söyledi.
Kestelli, “Kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının oldukça sınırlı olduğu gerçeğinden “Annem Kanseri Yendi Projesi” doğdu. Mobil mamografi aracı şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir’de kanser taraması gerçekleştirdi. Yapılan taramalar sonucunda hastalığın erken teşhis edilmesiyle hayatları kurtulan kadınlarımız oldu.” diye konuştu.
Etkinlikte Uzman Dr. Gökben Yaslı, erkeklerde de meme kansetine dikkati çekerken, düzenşi sporun hastalığa iyi geldiğin altını çizerken emzirmenin terk edilmemesi gerektiğini kanseri önlediğini de kaydetti. Dr. Feray Saraçoğlu ise hastalığın tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri ve sağlıklı beslenmeye dikkati çekerek bu konular hakkında bilgilendirme yaptılar.