Herkes İçin Turizm Derneği ve MİNA Derneği tarafından hazırlanan “Engelsiz Kültür Amaçlı Geziler Hakkında Bilgi Alışverişi” projesi başlatıldı. Proje kapsamında üyeleriyle, engelli bireylerle Kemeraltı Çarşısı’nın kültürel yerlerini gezip, bu yerlerin engelilere erişilebilirlik değerlendirmesinde bulundular.
Toplumsal yaşamda engellinin doğru algılanması noktasında farkındalık çalışmaları yapmak, için yola çıkan Herkes İçin Turizm Derneği, MİNA Derneği tarafından hazırlanan “Engelsiz Kültür Amaçlı Geziler Hakkında Bilgi Alışverişi” projesine ortak oldu. Türk Alman köprüsü Vakfı tarafından da desteklenen proje kapsamında İzmir’de bulunan engelli bireylerden oluşturulan grupla Kemeraltı Çarşısı’nın kültürel yerlerini gezen dernek üyeleri, kimi zaman engellerle karşılaşırken kimi zaman ise gönül rahatlığı ile turlarını sürdürdüler.
Proje hakkında bilgi veren Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, “Proje de kapsamında biz oluşturduğumuz bir grup genç ile Kemeraltı’nın kültürel noktalarını ziyaret ederek erişilebilirlik değerlendirmesi yaptık. Bu etkinliğimize 4 işitme engelli, 3 görme engelli, 1 zihinsel engelli ve 2 ortopedik engelli arkadaşımızla refakatçileri katıldı. Kimi yerde engellerle karşılaştık kimi yerde de rahatça dolaştık ve sonuçta Kemeraltı’nın kültürel yapısını öğrendik. Bu turumuzda bize kültürel bilgileri rehber arkadaşımız Osman Ünal aktarırken işitme engelli arkadaşlarımıza da bilgileri tercüman arkadaşımız Güven Kosavalı aktardı. Ortağımız Mina Derneği de benzer bir uygulamayı Berlin’deki Pfauen Insel müzesinde gerçekleştirecek ve daha sonra çevrim içi yapılacak olan bir toplantıyla elde edilen bulgular gençler tarafından birbirlerine online sunulacak” dedi.
Amaçlarının farklı engel gruplarındaki bireyleri birbirleriyle tanıştırıp kaynaştırmak olduğunu söyleyen Başkan Aydoğmuş, şunları söyledi:
“Kuruluşumuzdan bugüne, Efes, Bergama, Çanakkale Şehitlikleri benzeri tarihi yerlere Profesyonel Rehber eşliğinde ziyaretlerde bulunduk. İzmir’de bulunan müzelerinin yanı sıra içerisinde tandem bisiklete binme, tekne turu gibi etkinlikler yaptık. Yaptığımız bu etkinliklerimize görme, zihinsel ve ortopedik engelli gruplardan arkadaşlarımız da katıldı. Bu etkinliklerdeki amacımız farklı engel gruplarındaki bireylerin birbirini tanıyıp kaynaşmasını sağlayarak yeni deneyimler elde etmelerini sağlamak ve bu hayatta engelli bireylerinde imkanlar doğrultusunda her şeyi yapabileceğini göstermek”
—