Site icon İntroHaber

KARŞIYAKA BELEDİYESİ YAŞLILAR MERKEZİNİ AÇARAK TÜRKİYE TARİHİNE GEÇTİ

4.Uluslararası 15.Yaşlı Kongresi İzmir’de gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk defa bir belediye üniversite işbirliği yaparak Karşıyaka Belediyesi 3.Yaş Merkezini açarak tarihe geçti. Muğla ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhiriyet (KKTC) Girne Üniversitesi de yerel yönetimlerle işbirliğine gidiyor. Pandemi nedeniyle 2 yıldır çevrimiçi olarak düzenlenen 4. Uluslararası 15. Ulusal Akademik Geriatri Kongresi, yüz yüze İzmir’de gerçekleştirildi.

Wyndham Grand İzmir Özdilek Otel’de 14-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Kongre’de, Geriatri alanında sık karşılaşılan sorunlara; Geriatri alanında çalışan tüm hekimlerin, huzurevi ve bakımevi dahil tüm çalışanlarının sık karşılaştığı problemlere interdisipliner bakış açısıyla vaka örnekleri üzerinden cevap aradı. Ayrıca, COVID-19 tedavisinde son gelişmeler ve aşılar, yaşlıda kronik hastalıkların tedavisi, yaşam sonu kavramının hukuki karşılığı, geronteknoloji, vitamin ve mineral kullanımı gibi konular ele alındı.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ HİZMETLERİ ÖRNEK OLDU

Kongrenin son gününde Türkiye’de ilk kez 3.yaşlanma merkezini açarak tarihe geçen ve diğer belediyelere örnek olan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda 2016 yılında ilk yaşlılara yönelik 3.Yaş Tazelenme Okulu Üniversitesini açan Antalya Üniversitesi, İzmir’den Ege 3.Yaş Üniversitesi, Muğla’dan Fethiye Tazelenme Okulu Üniversitesi, KKTC’den Girne Üniversitesi ve diğer yetkililer katıldı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr Cemil Tugay yaptığı konuşmada ilçelerinin TÜİK verilerine göre 65 yaş üstü yaşlılık oranın yüzde çok yüksek olduğu belirterek; “Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına ilişkin “İstatistiklerle Yaşlılar” çalışmasına göre, 2016’da 65 yaş ve üzeri nüfusun son 5 yılda yüzde 24 artarak 2021’de 8 milyon 246 bin civarında olduğunu Yaşlı nüfusun toplam 2021’de yüzde 9,7’ye çıktığını oranının 2025’te yüzde 11, 2030’da yüzde 12,9, 2040’ta yüzde 16,3, 2060’ta yüzde 22,6 ve 2080’de yüzde 25,6 olacağı öngörüldüğü anlatı.

Tugay “Karşıyaka’nın da 65 yaş üzeri oranının yüzde 16 ile Türkiye’nin yüksek ilçelerden. Çoğu da kendi evinde yaşamak isteyenlerden oluşurken bunların çoğunluğu da kadınlardan oluşuyor. Bizde bunlara yönelik çalışmalar ve bazı Programlarımızla testler yapıyoruz. Belediye olarak onları gözardı edemeyiz dedik. Onlara yönelik en önemli çalışmamız da evde tamir hizmeti oldu. 6 ayda çok yoğun istek ve memnuniyet aldık. Ayrıca Geçen sene Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri bölümü başkanlığını önerileriyle Türkiye’nin örnek projesine destek vermek için ilk yaşlılık merkezini Mart ayında açtık.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ HİZMETLERİNİ ALZHEIMER EVİ İLE TAÇLANDIRDI

Daha önceki Ege 3.Yaşlanna Merkezi hizmetinden sonra Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın vizyon projelerinden “Alzheimer Evi” ile hizmetlerine bir yenisini ekleyerek taçlandırdı. Dünya Alzheimer Günü’nde kapılarını  bu evde açtı. Karşıyaka Belediyesi tarafından, Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi ve Ege Geriatri Derneği iş birliğinde hizmet üretecek olan merkez; önemli oranda ileri yaş nüfusun yaşamını sürdürdüğü Karşıyaka’da büyük bir ihtiyaca yanıt verecek.

Açılışta bir konuşma yapan Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Belgin Karavaş şunları kaydetti: “Yaklaşık 10 yıldır Karşıyaka’da belediyemiz ile iş birliği içinde halkımızı bilgilendirme çalışmaları yaptık. Pandemi öncesinde Karşıyaka Belediye Başkanı’mız ile yaptığımız 21 Eylül Alzheimer etkinliklerimiz ile birlikte Cemil Başkanı’mızın gündüz bakım evi konusundaki isteği ve çabasını çok yakından gördük, çok sevindik. Bugün Karşıyaka’da Alzheimer hasta ve hasta yakınları için bir umut yeşermektedir; Cemil Başkanı’mız, Belediye Başkan Yardımcı’mız Özlem Ceylan’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

ÇEŞİTLİ HİZMETLER YÜRÜTÜLECEK

Bahriye Üçok  Mahallesi’nde 5 katlı olarak inşa edilen Karşıyaka Belediyesi Alzheimer Evi’nde, 650 metrekarelik kullanım alanıyla Karşıyaka sınırları içerisinde yaşayan hastalara ve yakınlarının yaşam kalitelerini artırmaya yönelik hizmetler sunulacak. Tıbbi, psikolojik ve sosyal hizmetlerin de verileceği merkezde Alzheimer konusunda farkındalık yaratmaya yönelik faaliyetler ile hasta yakınları, bakım verenler, sağlık ve bakım profesyonellerine yönelik eğitimler de planlanacak

YILLAR SONRA YÜZ YÜZE YAPILDI

Kongre Başkanı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ise “Bu yıl iki yıllık bir aradan sonra, 4. Uluslararası ve 15. Ulusal Akademik Geriatri Kongresi 14- 18 Eylül 2022 tarihlerinde İzmir’de yüz yüze yapıldığını kaydetti. Akçiçek ayrıca, “Ülkemizde yaşlı nüfus, her geçen yıl artmakta ve interdisipliner yaklaşımın önemi belirginleşmektedir. Kongremize, Uluslararası nitelikte olan kendi alanlarında uzman değerli ulusal ve uluslararası konuşmacılarımız katılıyor. Bu yılki kongremizde; “Araştırma Planlama ve Makale Yazımı Kursu”, “Klinik Nütrisyon Kursu”, “Yara Bakımı Okulu” olarak 3 kurs düzenlendi. Geriatri alanında sık karşılaşılan sorunlara cevap aramadı. Ayrıca, COVID-19 tedavisinde son gelişmeler ve aşılar, sarkopeni tanısında son gelişmeler ve ultrasonografi, yaşlıda kronik hastalıkların tedavisi, yaşam sonu kavramının hukuki karşılığı, geronteknoloji, vitamin ve mineral kullanımı, geriatrik sendromlar gibi konu başlıkları kongremizin konuları arasında olacaktır. Çok sayıda alanında yetkin konuşmacının katılacağı konferans, panel ve uydu sempozyumlar gerçekleştirilecektir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Kongre Genel Sekreteri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin ise “Alanında uzman yurtdışından da konuklarımızın olduğu yeni tedaviler ve yeni teknolojileri tanıma fırsatı bulduğumuz, son bilimsel veriler eşliğinde yaşlılarda sık görülen Alzheimer, tansiyon, şeker gibi hastalıklarla güncel tanı ve tedavilerin tartışıldığı önemli bir kongre olacak. Yaşlı sağlığı ile ilgilenen başta geriatristler olmak üzere, iç hastalıkları uzmanları, aile hekimleri ve uzmanları, nöroloji uzmanları, psikiyatri uzmanları, fizik tedavi uzmanları, hemşireler, fizyoterapistler, ergoterapistler, diyetisyenler ve sosyal hizmet uzmanları ile huzurevi ve bakımevi, palyatif bakım merkezi çalışanları ve yöneticilerinin kongremize katılımlarından dolayı mutluluk duyuyoruz.” Dedi

KKTC VE MUĞLA’YA DA ÖRNEK OLACAK

Öte yandan toplantıya katılan, Muğla Üniversitesine bağlı Fethiye Tazelenme Okulu ve KKTC Girne Üniversitesi yetkilileri de bunu örnek alacaklarını belirterek yerel yönetimlerle işbirliğine gideceklerini açıkladılar.

Exit mobile version