KKTC YAVRU VATANIN PASAPORTLARI TÜRKİYE’DEN

KKTC yeni nesil pasaportlarına kavuştu, artık yavru vatanın pasaportları Türkiye’den

DÜNYADA yaşanan çip krizi nedeniyle yerli ve milli pasaportlarını üretmeye başlayan Türkiye, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki vatandaşları da unutmadı. Türkiye Cumhuriyeti Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni nesil KKTC pasaportları, Türkiye’de bulunan KKTC İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’e teslim edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen Ağustos ayında, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü ziyaret ederek holografik şerit, hayalet resim, metamorfik desen gibi özelliklerle dünyanın en güvenli pasaportu olacak, “üçüncü nesil” olarak adlandırılan yerli ve milli pasaportun üretimini başlatmıştı. Üretimler hızla devam ederken, küresel çip krizi nedeniyle pasaport tedarikinde yaşanan sorundan etkilenen yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti içinde yeni nesil pasaportlar tasarlanıp basıldı. Türkiye’de çeşitli ziyaretlerde bulunan KKTC İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de, dün, İstanbul’daki Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünü ziyaret ederek yeni KKTC pasaportlarını yerinde inceleyip ilk partiyi teslim aldı.

“PASAPORT SORUNUMUZ BİTTİ”

İçişleri Bakanı Öztürkler, küresel çip krizi ile başlayan pasaport tedarikinde yaşanan sıkıntıların aşılması adına anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan işbirliği neticesinde daha önce açıkladıkları şekilde Eylül ayı içerisinde yeni çipli KKTC pasaport tasarımının uluslararası standartlarda hazırlandığını ve bu şekilde pasaport sorununun tamamen ortadan kaldırıldığını açıklayarak, “Dünya’nın bir çok gelişmiş ülkesi küresel çip krizinin etkisi ile eski tip pasaportlara dönmüş, bazıları ise halen sorun yaşamaya devam etmektedir. Dört ay önce başlattığımız çalışmalar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile KKTC Devleti olarak birçok uluslararası güvenlik kodu bulunan, çok farklı güvenlik özellikleri ile temassız çipe ve birçok teknolojik özelliğe sahip yeni nesil pasaportlarımızı bugün teslim alıyoruz” dedi.

KKTC çipli pasaport cüzdanlarının tedarikinde yaşanan sıkıntının aşılması için sürecin başında Başbakan Ünal Üstel’in girişimlerinin önemli olduğunu hatırlatan Bakan Öztürkler, “Pasaport konusunda Başbakanımızın girişimleriyle başlayan süreci çok yönlü olarak ilerleterek, küresel olarak sıkıntı yaşanan bu konuda önemli bir sonuç aldık. Bu sonucun alınmasında sürecin başında doğru girişimleri zamanında yapan Başbakanımız Sayın Ünal Üstel’e ve her zaman desteğini yanımızda hissettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya katkılarından dolayı özel olarak teşekkür ediyorum” dedi. 

“MUTLUYUZ, HAYILRI OLSUN”

Yeni KKTC pasaportlarının uluslararası standartlarda, çağdaş tasarımlarla ve tüm baskı, onay işlemleri KKTC Nüfus Kayıt Dairesinin baskı makinelerine uygun şekilde hazırlandığını, e-nüfus ve e-kimlik projelerinin de geliştirilmeye devam ettiğini söyleyen Öztürkler, “Bu çalışmalar neticesinde; bundan sonra KKTC otoritesi altında yaşayan Maronitlere ve yerleşik Rumlara e-kimlik projesi kapsamında yeni nesil çipli mavi kimlik verilecektir. Ayrıca KKTC’de daimi ikamet izinli olarak kalmakta olan yabancılara da yapılan düzenleme ile yeni nesil, çağdaş, uluslarası standartlarda, güvenlik kodları güçlü çipli beyaz kimlik verilecektir” dedi. Yeni KKTC Pasaportlarının hayırlı olmasını temennisinde bulunan Öztürkler, “Bu vesile ile bir kez daha TC Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin’e ve gerek tasarım aşamasında, gerekse de diğer aşamalarda katkısı, emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir