Site icon İntroHaber

TÜRKİYE – ALMANYA 57 YILLIK DANIŞMA GÜNLERİ İZMİR’DE BAŞLADI

Türkiye ile Almanya arasında 1965 yılında imzalanan anlaşma ile Türklerin yurtdışında emeklilik ve sosyal haklarının korunmasının üzerinden 57 yıl geçti. Bu hakların güncel hali ile vatandaşları bilgilendirilmesi toplantıları Türk-Alman Günleri ile 20-21-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştiriliyor.

Bu günlerin açılışında SGK İzmir İl Müdürlüğünde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Almanya heyetiyle birlikte SGK İl Müdürü ve Yurtdışındaki Türklerden sorumlu Daire Başkanı Sefer Bilgen katıldı.

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, yaptığı konuşmada, Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenliklerine ilişkin hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen bugüne kadar Türkiye ile 35 ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması imzalandığını, bunların en eski tarihli olanının ise Almanya ile olduğunu belirterek, İzmir’de veya civar illerde yaşayan Türk vatandaşlarının Almanya’da geçen çalışma ve ikamet süreleri var ise merak ettikleri konular hakkında 20-22 Eylül tarihleri arasında Türk ve Alman uzmanlar tarafından 3 gün süreyle danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi.    

Danışma Günleri Nerede ve Ne Zaman Olacak?

İl Müdürü KURT, her iki ülke arasında gerek insani gerekse ekonomik etkileşimin en üst seviyede olduğuna vurgu yaparak, Türkiye ve Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan sosyal güvenlik anlaşması kapsamında Türkiye’den 8 uzman, Almanya’dan da yine 8 uzmanın 20 – 22 Eylül 2022 tarihleri arasında 3 gün süreyle Cumhuriyet Bulvarı No:14 Konak adresinde bulunan SGK Gaziemir ve Karabağlar Merkez Müdürlükleri Hizmet Binasında İzmirlilere rehberlik edeceğini belirtti.

Nasıl Randevu Alabilirim?

Vatandaşlarımız randevularını 0 (312) 432 12 26-29 numaralı hatlardan alabilecekler. 

Sosyal Güvenlik Anlaşması Nedir?

Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen bugüne kadar Ülkemiz ile 35 ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması imzalanmıştır. Sosyal Güvenlik anlaşmaları taraf ülkelerin vatandaşları ve çalışanlarının sosyal güvenlik haklarının mütekabiliyet esasları çerçevesinde korunması ve güvence altına alınabilmesi amacıyla imzalanan anlaşmalardır. Mütekabiliyet (Karşılıklılık) üzerine yürütülen bu anlaşmalardan ilki Almanya Federal Cumhuriyeti ile yapılmış, 30.04.1964 tarihinde imzalanarak 01.11.1965 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Almanya ile Yapılan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Kapsamı Nedir?

İl Müdürü Kurt, Ülkemiz ile Almanya arasında yapılan sosyal güvenlik anlaşmasının yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın Hastalık ve Analık Sigortaları, Ölüm Sigortası (cenaze masrafları), İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası, Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları, Çocuk Zammı konularını kapsadığını hatırlattı.

Vatandaşlarımız danışma günleri süresince, Almanya’da geçen çalışma sürelerinin, çocuk yetiştirme sürelerinin, yurt dışında ikamet ve ev kadını olarak geçirilen sürelerin borçlanılması, her iki ülkede geçen sigortalılık sürelerinin birleştirilmesi, geçici ziyaret, eğitim, çalışma, daimî ikamet gibi amaçlarla geçirilen sürelerde her iki ülkede sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesi, para yardımları ve Almanya çocuk parası gibi birçok konuda bilgi edinebilecekler.

İkili Anlaşma Kapsamında Sağlık Yardımlarından Nasıl Yararlanılır?

İl Müdürü KURT, Türkiye ile Almanya arasında yapılan anlaşmanın sağlık yardımı hizmetlerini de kapsadığını belirtti. Ülkemizden geçici süreyle Almanya’ya giden sigortalılarımızın sağlık hizmetlerinin KUSAS (Kurum Sigortalıları Aktivasyon Sistemi) sistemi üzerinden, Almanya’dan ülkemize gelen Almanya sigortalılarına sağlık hizmetlerinin ise YUPASS (Yurt Dışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi) sistemi üzerinden verildiğini söyledi.

Sözleşme gereği, her iki Akit Taraf mevzuatına göre gelir veya aylık almakta olanlar ve bunların aile bireylerinin sağlık giderleri daimî ikamet ettikleri ülkenin yetkili kurumunca karşılanacaktır. Bunların diğer Akit Tarafta geçici olarak bulunduğu sırada durumları derhal (acil) tedaviyi gerektirdiği zaman sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için daimî ikamet ettiği Akit Taraf yetkili kurumundan alınmış T/A 11 veya A/T 11 formülerini ibraz etmeleri gerekmektedir.

Exit mobile version