BEYAZ ALTIN’IN DEVİ ELİDAŞ’TAN 100 YÜZÜKLÜK YATIRIM

Pamukta lisanslı depoculuk sisteminin en önemli örneklerinden ELİDAŞ’ın, yüzde 100’ün üzerinde kapasite artışı ve ek tesisler açılışı yapıldı

Türkiye’ye ye ilk lisanlı pamuk depoculuk sistemini getiren ve çok ortaklı sisteme geçen Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin (ELİDAŞ) ek tesisler ile kapasştesini artırdı. Kapasite artırımı ve ek tesislerle birlikte, 2011 yılında 17 bin ton kapasite ile çıktığı yolculuğuna 35 bin ton ile devam edecek olan ELİDAŞ, yeni tesisleri düzenlenen törenle hizmete girdi.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen Selçuk Belevi’de ki  ELİDAŞ pamuk tesislerinin açılış töreninde; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Odası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, İl Tarım Müdürü Mustafa Özen, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, AKP Genel Merkez üyesi Milletvekli Ceyda Bölünmez Çankırı, bazı bölge Ticaret oda başkanları,  İTB, İZTO ve EBSO meclis üyeleri, pamuk üreticileri de hazır bulundu.

TARIMSAL ÜRÜN FİYATLARI ARTIK SPEKÜLE EDİLEMİYOR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada; ”Lisanslı depoculuk ve TÜREV sayesinde bugün tarımsal ürünlerin fiyatları artık 3-5 kişi tarafından speküle edilemiyor. Tamamen borsalarda fiyatlar oluşuyor. Tarımsal ürünlerin fiyatları daha şeffaf hale gelmiştir ve belirlenmiştir. Hedefimiz tarım piyasalarının etkinliğini artırarak gelişmiş bir kent piyasasına sahip olan bir ülke haline gelmek. Tarım ve gıdanın öneminin artığı bu devirde gelişmiş bir tarım piyasasıyla, coğrafi konum avantajını kullanarak Türkiye, tarımda merkez üs haline gelebilir” ifadelerini kullandı.

ÜRÜNDE İLK ELEKTRONİK SENEDLİ DEPOCULUK OLUŞTURULDU

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de yaptığı konuşmada, “Yapılan ek yatırımla kapasitesini yüzde 100’den fazla artırıyoruz. ELİDAŞ, ülkemizde pamuk depolaması konusunda faaliyet gösteren ve ürün senetlerinin elektronik olarak oluşturulduğu ilk lisanslı depo şirketi olarak sektörde büyük fark yarattı. Günümüzde tarım alanında küresel rekabet son derece çetin. Dünya piyasalarında söz sahibi olabilmek için pazarlama olanaklarını genişletmek, Kalite ve standartlara uygun üretim yapmak, ürünleri sınıflandırmak, hasat ve hasat sonrası ürün ve kalite kayıplarını azaltacak tedbirleri almak, açık ve hızlı ürün ticareti yapmak ve tüm bu faaliyetlerde fark yaratmakla mümkün olabilir. Türkiye’nin, tarım ürünleri üretim ve ticaretinde sahip olduğu potansiyeli etkin kullanabilmesi, dünya tarım ürünleri piyasasında güçlü bir konum elde edebilmesi, istenilen seviyede bir ekonomik kapasiteyi yakalayabilmesi de ancak ve ancak tarımda etkin bir pazarlama sisteminin oluşmasına bağlıdır.  Bunu başarabilmek içinde stoklama imkânı olan depolanabilir ürünlerde lisanslı depoculuk faaliyetlerini yaygınlaştırmak ve Ürün İhtisas Borsacılığı çok önemli bir araç… ELİDAŞ bunun en iyi örneklerinden biridir.”

El birliği ile çalıştıklarını altını çizen İTB Başkanı Kestelli, “Pamukta verimliliği ve üretimi de artırmamız şart… İTB olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız, kuruluş aşamasında sona yaklaştığımız ve Türk tarımının Silikon Vadisi olma hedefini koyduğumuz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin bu konuda da fark yaratacağına gönülden inanıyoruz. İTB olarak en önemli hedefimizi tarımın servetini dönüştürmek olarak belirledik. Bunu söylerken sadece ürünlerimizin ekonomik değerini ve temsil ettiğimiz üye firmaların finansal anlamdaki kazançlarını dönüştürmeyi kastetmiyoruz. Aynı zamanda, tarıma inanan ve emek veren tüm paydaşlarımızın yaşamını olumlu anlamda dönüştürmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz.  Bunu sağlamak için el birliğiyle çalışmaya, projeler geliştirmeye, yeni ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Bununla da büyük bir gurur duyuyoruz.” Şeklinde açıklamalarında bulundu.

ÇOK ORTAKLI SİSTEMLE KAZAN KAZAN YAPIYORUZ

Çok ortaklı sisteme geçildiğinin altını çizen ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ise, “Türkiye’nin üçüncü, pamuk ürününün de ilk lisanslı deposu olan ELİDAŞ, aynı zamanda ürün senetlerini elektronik olarak oluşturan ilk depo olma özelliğini taşıyor. İlklerin öncüsü ELİDAŞ, 2011 yılında 17 bin ton kapasite ile çıktığı yolculuğuna artık 35 bin ton kapasite ile devam edecek. ELİDAŞ bugün 17 ortaklı yapısı ile ‘kazan kazan’ ekosistemlerinin en başarılı örneklerinden biridir. Bu anlamda adeta ülkemize de rol model olduk. Ne mutlu ki tesis kapasitemiz son 5-6 yıldır daha kasım ayı sonu gelmeden yüzde 100 doluluğa ulaşmaktaydı. Bu anlamda, yatırım kararı alarak kapasitemizi ikiye katlamak artık sektör için önemli hale gelmişti. Geriye baktığımızda görüyoruz ki artık çok daha sağlam adımlarla yürüyor, amaçladığımız hedefe ulaşmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Lisanslı depoculuk, tarımda çağdaş pazarlamanın gereği…  Çünkü bu sistem ürünlerin uygun şartlarda depolanmasına ve hasat sonrası gerçek değerinde satılmasına olanak sağlarken; analiz ve sınıflandırma hizmetiyle de ürünün standardize edilmesini sağlıyor. Ayrıca alıcı ve satıcıya da ürünün gerçek kalitesi hakkında bilgi veriyor. Son yıllarda gittikçe önem kazanan bir husus da burada saklanan tüm ürünlerin bu zor yıllarda sigortalı olarak saklanmasıdır. Böylece üreticimizin ürünleri temel risklere karşı korunmuş olmaktadır. ELİDAŞ, bugün yaptığı son yatırımla Ege Bölgesi rekoltesinin 5’te 1’ini karşılayacak duruma geliyor. Bu, aynı zamanda pamuk özelinde yaratılmış yaklaşık 1,5 milyar TL’lik kredi kaynağı… Umudumuz bu kapasitenin ülke bazında tüm diğer lisanslı depolarla bütün ürünlerimizde 3’te 1’e kadar çıkmasıdır” diye konuştu Törenden sonra heyet depoları da gezdi bilgi aldılar

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir