Site icon İntroHaber

DEÜ MEÇHUL ASKER- OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E ASKER PORTRELERİ SERGİSİ TÖRENLE AÇILDI

Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) İzmir’in Kurtuluş’unun 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında Bayrak Bilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde ‘Meçhul Asker – Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Asker Portreleri Sergisi törenle açıldı.

12 Eylül 2022 Pazartesi günü  gerçekleştirilen açılış törenine İzmir il Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversite dekanları öğretim görevlileri ve davetlileri katıldığı. Esreler Cem Üsküp’ün koleksiyonundan alındı. Küratörlüğü Ömer Durmaz Betül Teoman yaptı. Serginin  tasarım ve sergilemesi Çetin Can Karaduman yaptı. Müze ve sergi gezildi davetlilere müze ve sergi hakkında bilgiler verildi. Açılış sonunda Başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Şehitlere dua edildi.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Nüket Hotar, “Bugün bu  bölümde  tarihsel hatıralarıyla baş başa olacağız. Osmanlılardan günümüz Cumhuriyet’e kadar Askeri portreleri var. Bize sadece bir bölümünü anlatan ama çok güzel fotoğraf sergisi. Ama çok güzel, çok özel anlatan bir koleksiyon..”

ÇOĞUMUZUN BİLMEDİĞİ ŞEYLERİ DE ÖĞRENECEĞİZ

“Ben bu anlamda Cem Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bu güzel günlerimize Türkiye’nin ilk ve tek Bayrak Bilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde bu koleksiyonu bizimle paylaştığı için. Burada tabii ki çoğumuzun bildiği bilmeyenlerimizin öğreneceği ya da hatırlayacağı çok şey var. Bu onların duygu dünyalarında, bu iman gücüyle, yüreklilikle gerçekten dünyanın her yerinden gelen çok büyük ordularına karşı başarı kazanmış, zafer kazanmış bir milletin torunlarıyız. İşte atalarımızı onların dedelerinin, duygularıyla savaş ortamındayken bile hissettikleriyle birazcık olsun onları tanıma fırsatı bulacağız. Biz hepsine Allah rahmet eylesin diyoruz. Şehit mertebesindeler bildiğimiz kadarıyla inancımız gereği ve hepsine en derin şükranlarımızı bir kez daha iletiyoruz. Allah tekrar rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Bugüne bunu  taşıyanlardan da Allah razı olsun. Emeklerine sağlık, ellerine sağlık diyoruz. Sergimizi açmış oluyoruz.” Şeklinde konuştu. Daha sonra sergi gezildi, bazılarının kartpostala yazdıkları evlerine gönderdikleri duygulu yazılar okundu. Duygu dolu anlar da yaşandı.

Öte yandan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in de katılacağı fakat kayınvslides vefat ettiği için katılamadığı da öğrenildi.

Exit mobile version