Site icon İntroHaber

VALİ KÖŞGER; “VALİ KONAĞI VE TARİHİ AYAĞA KALDIRIYORUZ”

Vali Köşger, “Tarihi Konağı geri aldık imzalar atıldı. Basın Mensuplarına bahçesinde kokteyl düzenleyeceğiz”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, gündemle ilgili basın toplantısı düzenleyerek son iki yılını da  değerlendirdi. Gündemde olan Tarihi Vali Konağı ile ilgili haksız eleştiriler olduğunu belirten Vali Köşger, Konağın, 26/07/2022 tarihinde imza atılarak geri alındığını söyledi.

Eski Vali Konağı ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yapının Katip Çelebi Üniversitesine tahsisinin iptal ettiklerini belirterek, binanın yeniden valilik bünyesine alınarak restore edileceğini söyledi. Çevrede oturanlardan da yoğun istek geldiği vurgulayan Vali Köşger, İzmirlinin geçmişte tarihi yapılarla ilgili gerekli tepkiyi göstermediğini, şu andaki tepkileri daha önce olsaydı bir çok tarihi yapının yok olmayacağının da altını çizdi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile birlikte valilik binasında basın toplantısı düzenledi. Köşger, Mithatpaşa Caddesi üzerindeki tarihi İzmir Vali Konağı’nın üniversiteye tahsisini iptal ettiklerini belirterek, kent gündemine dair de açıklamalar yaptı. İzmir İktisat Kongresi(1979’da yıkılan)’nin 100.yılına da 17 Şubat 2023’e hazırlandıklarını, birçok tarihi bina ile birlikte kongre merkezinin de yetişeceğinin açıkladı.

Valilik binasında düzenlenen basın toplantısında Vali Konağı’nın Katip Çelebi Üniversitesine tahsisinin iptal ettiklerini belirterek, binanın yeniden valilik bünyesine alınarak altyapı, kalorifer, tesisat, ısı yalıtımı gibi çok modern şekilde restore edileceğini ifade etti.

“EN GEÇ EYLÜL AYINDA İHALESİ YAPILACAK”

Tarihi İzmir Vali Konağı’nda restorasyon çalışmalarının Anıtlar Kurulu’ndan çıkacak karar sonrası başlayacağını söyleyen Köşger, şöyle konuştu:

“Vali Konağı çok uzun yıllar kıymetli misafirler ağırlamış, İzmir’in simge yapılarından biri. Bina yıpranmış ve işlevini yerine getirmediği için takas yapılmış. Burası Katip Çelebi Üniversitesi müştemilatı yapılmak üzere devredilmiş. Bu anıt yapıların restorasyonu bir anda olmaz, kolay olsaydı valilerimiz onu terk edip başka formül düşünmezlerdi. Süre alan bir iş olduğu için böyle bir tercih yapılmış. Kamuoyu hassasiyeti de dikkate alınarak yeni bir karar aşamasına geldik. Tahsisi iptal ettik. Tekrar valiliğe alıyoruz. Sayın rektörümüzün de onayıyla konağı geri aldık. Orayı restore ederek, günün koşullarına cevap verecek şekilde valililerimizin kullanımına tahsis edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi kıymetli misafirleri orada ağırlamaya devam edeceğiz. 9-10-11 Ağustos’ta olacak kurul toplantısına projesini yetiştirip onaylatacağız. En geç eylül ayında ihalesi yapılacak ve bir buçuk yıl içinde restorasyonu tamamlayacağız.”

İZMİR’DE TARİH AYAĞA KALDIRILIYOR

Vali konağı olarak kullanılacağını, binanın otantik tarihi özelliğini bozulmayacağını vurgulayan Vali Köşger, “Bize yönelik birtakım haksız eleştiriler olduğunu da ifade edelim. Binanın statik, mekanik tüm problemlerini çözeceğiz. Eskisinden daha güzel bir hale gelecek. Burayı biz restore edeceğiz dememize rağmen sürekli birileri bunu kaşımaya devam etti. Bizim bu konularda ne kadar hassas olduğumuz, yaptığımız çalışmalardan anlaşılabilir. Bu süre zarfında yaptığımız veya başlattığımız restorasyon çalışmalarını listeledik, 26 projeyi ya gerçekleştirmiş ya da başlatmışız” Şeklinde rahatsızlığını da dile getirdi.

Bütün ilçeler dahil birçok tarihi yapının ayağa kaldırılmaya çalışıldığını, Köşger, Dışişleri Temsilciliği Konağı’nında restore edileceğini söyledi.

“İZMİR KORDON’U KORUYAMADI”

İzmirlinin bir çok tarihi yapıyla birlikten Alsancak Kordon’unu da  koruyamadığının altını çizen Köşger, değerlendirmelerine devam ederek;  “İzmirlilerin tarihi dokuya sahip çıkmaları, tarihi dokuyu değerlendirmeleri ve korumaya gayret etmeleri beni memnun ediyor. Keşke bu bilinç çok daha erken ortaya çıksaydı da Kordon başta olmak üzere Buca’da, Bornova’da kentin eski tarihi dokusu korunabilseydi. Eğer Kordon’u koruyabilseydi İzmir, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olacaktı. Boğaziçi’nden çok daha kıymetli yalıların olduğu bir dönem var İzmir’de. Maalesef oradaki yalılar, köşkler, kıymetli konaklar yıkılıp bu çirkin apartmanlara dönüşüyor. İzmirli o zaman gerekli tepkiyi göstermemiş. Şimdi sahip çıkmaları memnuniyet verici ama geçmişte de sahip çıkmalarını beklerdim” ifadelerini kullandı.

ORMAN YANGINLARI

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Vali Yavuz Selim Köşger, orman yangınları ile ilgili “O kadar çok sıkıyoruz ki, burunlarını dahi sokamıyorlar. Artık çok şikayetler almaya başladık.” Dedi.

HIRSIZLIK OLAYI KURGU GİBİ”

Vali Köşger, Vali Konağına ilişkin kamuoyuna yansıyan hırsızlık görüntülerine ilişkin ise ‘’Hırsızlık olayı biraz kurgu gibi geliyor bize. Video görüntüsü çekene kadar 155’i arayabilirdi arkadaş. Sadece video çekmiş, sonra da basına servis etmiş. Burada başka bir amaç var gibi geliyor” dedi.

HURDACILARA KİMLİK, BELİRLİ ALAN VE SAAT VERİLECEK

Hırsızlıklar ve uyuşturucu kullanımının artışının bununda olayları tetiklediğini vurgulayan Vali Köşger, hurda depolarına güvenlik kameraları,  hurdacılara kimlik, belirli saatte ve bölgede çalışma izniyle çalışacaklarını da açıkladı.

HARMANDALI DA ZEHİRLİ GEMİLER DE GÜNDEMDE

Vali Köşger Baronun iddialarına yanıt verdi

İzmir Barosunun Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki(GGM) müdür vekili, merkezdeki diğer yönetici statüsündeki yetkililer ve memurlar ile görevli güvenlik memurları ve jandarma personeli hakkında işkence ve görevi kötüye kullanma iddialarına ilişkin ise Vali Köşger, “Devlet yapması gerekenleri yapmaya çalışıyor. Bir kısım insanlar birtakım ırkçı söylemlerle yabancılara, mültecilere karşı gayri insani her türlü söylemde bulunuyor; bir kısmı da ‘Yok işkence ettiniz, şöyle yaptınız, böyle yaptınız’ söylemi içerisinde… Devlet bu aşamada yapması gereken şey ne ise onu yapmaya çalışıyor. Kimseye, Türkiye Cumhuriyeti’nde işkence yapılması söz konusu değil. Bunların bir kısmı geri gönderme merkezindeki ‘yabancı terörist savaşçı’ dediğimiz kişiler. Bunların yurtdışı edilmesiyle ve yurtdışı edilinceye kadar muhafaza altında tutulmasıyla ilgili yapılması gereken işlemler orada yürütülmeye çalışılıyor. Bunların da maksatlı olduğunu, devletin her anlamda suçlamaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Devlet bir yanda mültecilere yardım ediyor diye bir suçlama var, diğer yandan da mültecilere işkence ediyor diye suçlama var. Bunların hiçbirinin doğru olmadığını söyleyebilirim” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ İLE UĞRAŞIYORLAR”

İzmir Barosu’na tepki gösteren Köşger, “Kışın ortasında botlarını patlatıp ölüme terk ediyor Yunanistan. Ama bizin baromuz maalesef şu ana kadar herhangi bir inisiyatif alıp takipte bulunmadı. Uluslararası mahkemelerde baromuzun başvurusu yok. Varsa yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile uğraşıyorlar. Başka şehirlerdeki barolar, Yunanistan’ın başta olmak üzere diğer ülkelerin hareketlerini de takip edip onlarla ilgili de şikayetçi oluyorlar. Çok da etkili oluyorlar” ifadelerini kullandı.

ZEHİRLİ GEMİLER VE BARO

Vali Köşger, Zehirli gemilerin sökümüyle ilgi de konuştu. İçinde yüksek miktarda asbest barındırdığı öne sürülen Nae Sao Paulo gemisinin söküm işlemlerinin Aliağa’da yapılmasına tepki olarak düzenlenen basın açıklamasında İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in “sivil itaatsizlik” çağrısını da değerlendiren Vali Köşger, ‘’Sivil itaatsizlik gibi halkı isyana çağıran bir şeyi tasvip etmemiz mümkün değil. Günümüz Türkiye’sinde hukuk devletinde telaffuz edilmesi bile yanlış. Gemi sökümü Türkiye’de yeni yapılan bir işlem değil” dedi.

VALİLİK EK BİNASI YAPILACAK

Depremde hasar gören valilik kampüsü içindeki yüksek katlı betonarme binaların durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Köşger, “İzmir’in tarihi doksunu ortaya çıkarmak için devam eden birçok çalışmamız var. Burası maalesef tarihi dokuya uygun olmayan beton bloklar var. Depremden buranın dayanıksız olduğu, yıkılmasına karar verildi. Yıkılacak ve yerine burada daha önce adliye binası olarak kullanılmış olan, Osmanlı döneminde yapılmış bir bina var. Bu konakla da doku olarak uyumlu. 3 katlı, ortası bahçeli, bir valilik ek binası yapılacak. Tarihi dokuyla uyumlu bir valilik ek binasını ortaya çıkartacağız. Valilik hizmetlerini burada toplayacağız. Emniyetle ilgili Sümer arazisinde çok büyük ve ciddi bir proje, bugünkü değerle 1 milyar TL’yi aşan bir kampus gerçekleşiyor. Bu yılın yatırım planında yer aldı. Projeleri çiziyor. İzmir’de maalesef kamu bina stokumuzun hemen hem hiçbir binamız günün şartlarına cevap verecek şekilde değil. Mahalle aralarına dağılmış durumda yeteriz binalarda kamu hizmetleri yerine getirilmeye çalışılıyor. Bunları daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

COVİD İLE İLGİLİ ŞİMDİLİK BİR ŞEY YOK

İzmir’de salgındaki son durum hakkındaki soru üzerine açıklamalarda bulunan Vali Köşger, “Mayıs ayında vaka sayısı 50’lere inmişti, entübe sayısı da 2’ye inmişti. Şu anda entübe sayısı 40, yoğun bakımda 130 olmak üzere ciddi bir artış var. Yoğun bakımlarda şu an için sıkıntı yok ama vakalar tekrar artışa geçti. Başlangıca göre ölümcüllüğün daha az olduğu değerlendiriliyor. Şu aşamada vatandaşın maske takmasını getirecek bir karar düşünmüyoruz. Takmak isteyen taksın. Bu konuda vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz. Ama herhangi bir yasaklama getirmeyi düşünmüyoruz. Vatandaşın kendi tedbirini alması ve dikkatli olması konusunda uyarıyoruz. Ama herhangi bir yasaklama getirmeyi düşünmüyoruz” diye konuştu

Exit mobile version