Site icon İntroHaber

İZMİR’E YAŞ MEYVE VE SEBZE FUARI DA GELECEK

Antalya’da yapılacak 3.İnterfresh Eurasia (Meyve, Sebze ve Mamulleri, Tarım, Ambalaj ve Lojistik Fuarı) için İzmir’de Ege İhracatçı Birlikleri Yaş Meyve ve Sebze Birliği Başkanı Hayrettin Uçak desteğiyle tanıtım toplantısı düzenlendi.

Hayretin Uçak ev sahipliğinde Kaya Termal Otel’de düzenlenen toplantıya Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, İnterfresh Eurasia Başkanı ve Antexpo Genel Müdürü Murat Özer, Prof Dr Rahmi Türk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Murat Ödül katıldı. Tarım İl Müdürü Özen yaptığı konuşmada fuarın önemine değinerek, “Hem üreticiyi hem de pazarı birlikte büyütmek zorundayız. Bunun için ayrıca bu pazarları geleceğe taşıyabilmektir. “ Şeklinde konuşarak ihracatın İzmir’de Covid-19 rağmen bu pazarın yüzde 10 ila15 büyümesinin de çok önemli olduğunun altını çizdi.İl Müdürü Özen, üretimin artmasının,  su tasarrufunun önemine ve Rusya~Ukrayna savaşının bitmesinin öneminin de altını çizdi.

İLK VE TEK YAŞ MEYVE VE SEBZE FUARI

Antexpo Genel Müdürü ve Fuar Başkanı Murat Özer de ilk ve tek yaş meyve ve sebze fuarının 3. Kez düzenlenmesinde EİB’den Hayrettin Uçak’ın verdiği önemli desteğin altını çizdi. Özer, Dünyada 70 milyarlık Euroluk pastadan Türkiye’nin 1,5 milyar euro aldığını fuarla yüzde1’lik bir artış dahi sağlanırsan bunun çok önemli olduğunu söyledi.

EİB Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Uçak ise 6 aylık aralıklarla bir araya gelerek sektörün değerlendirildiğini söyledi.  

Bir soru üzerine Fuarı İzmir’de de yapılabileceğinin altını çizen Uçak, hem sektörü hem de birlik ile ilgili son gelişmelerle ilgili değerlendirme yaptı. İhracatın artışına dikkat çeken Hayrettin Uçak şunları kaydetti;

 “Birliğimizin 6 aylık ihracat performansından kısaca söz etmek istiyorum. Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri ihracatımız 2022 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre %9 artışla 551 milyon dolara yükseldi. Biliyorsunuz geçtiğimiz yılı 1 milyar 182 milyon dolar ihracat ile kapatmıştık. 6 aylık artış ivmemizi devam ettirdiğimiz takdirde bu yılın sonunda ihracatımızı 1 milyar 300 milyon dolara, Cumhuriyetimizin 100.yılı 2023 sonunda ise ihracatımızı bir buçuk milyar dolara taşıyabileceğimizi düşünüyorum.

Ülkeler bazında da yaş meyve sebze ve mamuller ihracatımızda en fazla ihracat yaptığımız ilk 3 ülke …

93 milyon dolarla Almanya,

87 milyon dolarla Amerika ve

65 milyon dolarla Rusya olmuştur.

Altı aylık dönemde 122 ülkeye ihracat gerçekleştirmişiz. Tabi ihracatımızda yaşanan, hammadde fiyatlarındaki artışlar, lojistik sorunları, Euro-Dolar paritesinin durumu bizleri zaman zaman rekabetçi fiyatlar verme konusunda zorluyor. Ancak şunu unutmayalım ki biz bir tarım ülkesiyiz. İhraç ettiğimiz ürünü kendimiz üretiyoruz. Son derece modern işleme tesislerimizde ürünlerimizi işliyor ve paketliyoruz. Dolayısıyla bizim her zaman önümüzün açık olduğunu düşünüyorum.”

40 GENÇ  GİRİŞİMCİ DAHİL OLDU

Ocak ayında sizlerle buluşmamızda Mart ayında Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programını başlatacağımızı söylemiştik. 6 hafta süren ve başarı ile tamamlanan proje kapsamında üniversitelerin son sınıflarında okuyan veya yeni mezun olmuş 40 genç girişimciye sürdürülebilir tarım için gerekli süreçleri kapsayan kapsamlı bir eğitim programı sunduk ve öğrencilerimizi başarı ile mezun ettik.

Mezunlarımızın eğitim programımızdan çok memnun olduklarını duymamız bizleri çok sevindirdi. Eğitim süresince, çok güzel ve yenilikçi projeler ortaya çıktı, bu projelerden bazılarını değerlendirmek için arkadaşlarla iletişim halindeyiz.”

4 YIL DAHA GÜVEN OYU ALDIK

“Bildiğiniz gibi Nisan ayında Birliğimizin seçimli genel kurulu gerçekleşti ve değerli üyelerimiz beni ve yönetim kurulumuzu 4 yıl daha göreve layık gördüler. Genel Kurul’da üyelerimiz hitap ettiğim gibi, birliğimizdeki görev ve sorumlulukları üyelerimize de yaymak adına birliğimiz bünyesinde alt komiteler kurma düşüncemiz vardı. Meyve Sebze Mamulleri ile ilgili 7 kişilik alt komitemizi oluşturduk. Önümüzdeki günlerde diğer komiteleri de oluşturarak faaliyetlerine başlamalarını arzuluyoruz.”

İHRACATI ARTIRACAK PROJELER ÜRETİYORUZ

“Burada amacımız bu komitelerin sektör sorunlarına çözüm önerileri getirmesi, ihracatımızı artırmak için yeni projeler üretmesidir. Umuyorum yakın zamanda komitelerimizin meyvelerini toplamaya başlayacağız. Yine geçen yıldan beri devam ettiğimiz ve bu yıl kapsamını genişlettiğimiz Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projemize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu sene 10 üründe projemiz devam ediyor. Çilek, kiraz, kornişon ve şeftalide analiz sonuçlarımızı aldık, şu an için sonuçların genel anlamda olumlu olduğunu söyleyebilirim. Bu 6 aylık dönemde, üretici ve ihracatçılarımızla gerçekleştirdiğimiz ürün ve bölge bazlı geniş katılımlı toplantılarımıza yoğun bir mesai harcadık.

Kemalpaşa, Sultanhisar, Selçuk, Ödemiş ve Alaşehir ilçelerinde geniş katılımlı toplantılar düzenledik. Bu toplantılara konusunda uzman konuşmacılar davet edilerek üreticilere bilgi aktarımı yaptık, üreticilerimizden beklentilerimizi ortaya koyduk. Ağustos ayından itibaren Ege Üniversitesi ile Mandarin, Nar ve Domateste Hasat Sonrası Kayıpların Belirlenmesi Projesi’ne başlıyoruz. Bu projede, hasat sonrası meydana gelen kayıpların %30 ile %50 arasında azaltılmasını sağlamak, Kayıpların azaltılmasıyla daha az kimyasal kullanımını sağlamak, pazarlanabilen kaliteli ürün miktarını artırmak gibi hedeflerimiz var.”

YENİ HEDEFLERİMİZ VAR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün de projemize paydaş olma gibi bir düşüncesi var. Umuyorum bu proje de sektöre faydalı bir proje olacaktır. Yine üretimde kaliteyi artırmak amacıyla, önümüzdeki günlerde İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, İzmir’in Selçuk, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde bulunan 100 mandarin üreticisinde İyi Tarım Uygulamalarının yapılmasına yönelik bir proje başlatıyoruz.”

YURT DIŞINDA KALAN FAALİYETLDRİMİZE DEVAM

“Pandemi sebebiyle ara verdiğimiz yurtdışı faaliyetlerimize de bu yıl tekrar başladık. İlk olarak Birliğimiz bünyesinde yürütülen Yaş Meyve Sebze URGE Projesi kapsamında Hindistan’a ticaret heyeti düzenledik ve bu heyette 50’nin üzerinde alıcı ile ikili iş görüşmeleri yaptık. Eylül ayından itibaren hem urge heyetlerimiz hem de yurtdışı fuar katılımlarımız hız kesmeden devam edecektir. Evet birazdan sözü Antexpo Genel Müdürü Murat Bey’e ve Rahmi Hocamıza bırakacağım.

Ama öncesinde bu sene 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya’da üçüncü kez düzenlenecek Interfresh fuarı hakkında bir iki cümle söylemek istiyorum.

Fuar ülkemizdeki tek yaş meyve sebze fuarı durumunda ve sektör olarak bu fuarı sahiplenmemiz gerektiğine inanıyorum. Her çeşit meyve ve sebzenin yetiştiği, bereketli topraklara sahip ülkemizin adından söz ettiren uluslararası nitelikte bir taze meyve sebze fuarına ev sahipliği yapmasının önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum.

Bizler de Türkiye’deki İhracatçı Birlikleri olarak ortak bir stand ile fuara katılım sağlayacağız. Bu tür fuarlar ile potansiyel alıcılar, firmalarımızla bir araya gelerek yüz yüze ticari görüşmelerde bulunuyor, firmalarımızın tesislerini ziyaret ederek yerinde görme imkânı buluyor.

Firmalarımızın uluslararası standartların üzerindeki modern tesislerini yurtdışındaki alıcılarımıza göstermek için bir fırsat yaratıyor. Umuyorum Ekim ayında verimli bir fuar olacaktır.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNCELLENDİ 2030’A ÇEKİLDİ

2100 yılında iklim değişikliklerinin güncellenerek 2030 ila 2050’ye çekildişini vurgulayan Prof Dr Rahmi Türk ise gelecekte yaşanacak iklim değişiklikleri, kuraklık ile ilgili yeşil mutabakat, iklim Şurası’ın önemine dikkati çekti.

Soru cevap bölümünde ise önümğzdek yıllarda fuarın İzmir’de yapılacağının altı da çizildi.

Exit mobile version