KARAKILÇIK TARLADAN SOFRAYA UZANDI, ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE GÜLDÜ!…

Yerli ve milli tohum Karakılçık tarlalardan sofralara uzandı, hem üreticinin hem de tüketicinin yüzü güldü. Bir ay kadar tazeliğini koruyan, hem de zayıflattığı da iddia edilen 1 kilogramlık karakılçık ekmeği 22 liradan satılıyor.
Seferihisar’ın Gödence Köyü’ndeki bir çiftçinin Başkan Tunç Soyer’e emanet ettiği atalık karakılçık buğdayı sofralardaki yerini aldı. Halk Ekmek fabrikasında üretilen ekmeklerin 7 aydaki satış rakamı 15 bini aştı. Karakılçık ekmeği doğal, sağlıklı ve besleyici özelliğiyle tarladaki üretici kadar tüketicinin de yüzünü güldürdü.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu kapsamında İzmir’in bereketli topraklarıyla yeniden buluşturulan atalık karakılçık buğdayı,  tarladaki çiftçiden sonra sofralardaki tüketicinin de yüzünü güldürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki katı fiyata alım garantisi verdiği üreticilerden alınan buğdaylar, Halk Ekmek Fabrikası’nda ekmeğe dönüştü. Geçen aralık ayında satışa sunulan karakılçık ekmeğinin satış rakamı 7 aylık sürede 15 bini aştı. 
“GENETİĞİ DEĞİŞTİRTİLMEMİŞ TOHUMLAR ÇOK DEĞERLİ”
Karakılçık ekmeği tüketen sağlık çalışanı Rüya Mercan, “Karakılçık ekmeğiyle tanışalı yaklaşık dört ay oldu. Kızımıza sağlıklı bir ekmek yedirme düşüncesiyle araştırma yaparken keşfettik. Memnuniyetimiz arttıkça da tavsiye etmeye başladık. Şu an çevremdeki herkes bu ekmeği tüketiyor. Piyasada üretilmiş ekmeklerin birçoğu, genetiği değiştirilmiş buğdaylardan üretiliyor. Genetiği değiştirilmemiş tohumlar çok değerli. Keşke mümkün olsa da hepsi aynı buğdaydan üretilse. Şu an insan sağlığı ikinci plana atılmış durumda. Çocukların da önünde obezite gibi bir tehlike var. Karakılçık ekmeği tokluk hissi açısından da çok değerli bizim için. İçi boş olmadığı için tek bir dilimi bile doyum sağlıyor. Kızım özellikle kokusunu çok seviyor. Sadece tek başına dilim olarak bile yiyor. Çok da kolay ulaşıyorum” diye konuştu.
“ÜÇ AYDA ÜÇ KİLO VERDİM”
Halk Ekmek büfelerinden düzenli olarak karakılçık ekmeği alan Müjgan Yolluk, üç aydır bu ekmeği tükettiğini belirerek “Bu ekmeğin daha özlü, daha farklı olduğunu fark ettim. Daha önce un fabrikasında çalışıyordum. Kimya mühendisi arkadaşlar, ağız yoluyla öz alırlardı buğdaylardan. Ben de bu yöntemle ne kadar özlü bir ekmek olduğunu gördüm. Daha sonra internetten araştırdım ve içerisindeki vitaminleri öğrendim. Tiroit hastasıyım ve glütene de duyarlıyım. Üç ay içerisinde çok faydasını gördüm. Hem şişkinliklerim gitti hem de üç ayda üç kilo verdim. Çok mutluyuz ve çevremizdeki herkese de tavsiye ediyoruz. Sonuçta bu, ata buğdayı. Kolay kolay elde edebileceğimiz bir şey değil” dedi.
“BİR AY SONRA BİLE İLK GÜNKÜ TAZELİĞİNİ KORUYOR”
Günay Türel ise şu ifadeleri kullandı: “Karakılçık tohumu ilk ekildiği an dikkatimi çekti. Bunu nereden bulurum diye araştırdım. Daha sonra Grand Plaza’ya ulaştım. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek Fabrikası’nda üretimini yaptığını duydum. Kızımın çölyak yatkınlığı var.  Bu durum bizi karakılçık ekmeğine ulaşmaya yönlendirdi. Normal ekmek iki gün kaldığında küfleniyor. Büyükşehir’in karakılçık ekmeğinde böyle bir sorun yaşamıyorum. Kızımın bir ay hastane süreci oldu. 28 gün sonra eve geldiğimizde buzdolabındaki ekmeğin ilk günkü tazeliğini koruduğunu fark ettim.”
VİTAMİN, LİF VE PROTEİN DEPOSU
Karakılçık genetiği değiştirilmemiş bir buğday türü. Glüten oranı düşük karakılçık ekmeğinin içinde lif, protein, antioksidan, mineral, fosfor, potasyum ve demir gibi önemli mineraller ile A, E, K ve C vitaminleri yer alıyor.
Karakılçık ekmeği nereden alınır?
1 kilogramlık karakılçık ekmeği 22 liradan satılıyor. Yurttaşlar Halk Ekmek büfeleri, Grand büfeler ve Halkın Bakkalı’ndan karakılçık ekmeğini temin edebiliyor. İzmir genelinde 84 Halk Ekmek büfesi bulunuyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir